Kerstsfeer in tijdelijke werkruimte

in 2013 sloot het voormalige schooltje in Kruisstraat bij Rosmalen zijn deuren. Sindsdien zijn er tijdelijke werkruimtes en ateliers te vinden in de schoollokalen. 14 december krijgt een ieder de kans om de school nog eens te bezoeken want dan openen twee van de ateliers hun deuren. De huurders van deze tijdelijke werkruimte zullen dan in kerstsfeer het bezoek verwelkomen.

Het atelier waar we nu op bezoek gaan, is gevestigd in de oude lagere school in Kruisstraat. In 2013 werd het aantal leerlingen dusdanig laag dat de basisschool zijn deuren moest sluiten. Interveste kreeg opdracht het schoolgebouw tegen leegstand te beheren. Nu wordt het gebruikt voor tijdelijke werkruimtes. Dit is een vorm van antikraak waarbij de beschikbare ruimte wordt ingedeeld als werkplekken, kantoorruimtes of ateliers. Bewoning is hier niet mogelijk.

Barbara en Monique runnen samen Re-stylestore.nl. Ze steken letterlijk de handen uit de mouwen om tweedehands woonaccessoires en meubels nieuw leven in te blazen. In het atelier staan bijvoorbeeld meerdere stoelen die nieuwe zittingen krijgen. “Mijn moeder helpt mee met de naaiwerkzaamheden,” legt Monique uit. “De stoffen zittingen worden door haar in elkaar gezet.” Barbara houdt zich voornamelijk bezig met het schuur- en schilderwerk. Het is een wereld van verschil als je een oud bruin meubelstuk van een fris laagje verf voorziet.

“Eigenlijk pakken we alles aan wat we leuk vinden. We verzamelen spijkerbroeken en ook die verwerken we in onze producten. Kijk deze botjes geven we aan mensen die een zwerfhondenproject in Griekenland willen ondersteunen.” Monique toont een sleutelhanger in de vorm van een botje, gemaakt van spijkerstof.

Botjes van spijkerstof
Botjes van spijkerstof

Ateliers houden Open huis in tijdelijke werkruimte

Overdag is Monique werkzaam in de gehandicaptenzorg. “Het wordt daar met alle bezuinigingen steeds drukker, dus dit is een hele leuke uitlaatklep. Zo leuk dat we binnenkort onze deuren open zetten voor het publiek. We gaan namelijk samen met het atelier hiernaast, waar Jan Langewouters marmeren beelden maakt, een Open Atelier organiseren. In kerstsfeer! Zijn zus maakt glas in lood werken. Verder delen wij ons atelier ook nog met een vriendin die prachtige houtskooltekeningen maakt. Samen met onze meubels en woonaccessoires hebben we echt een compleet pakket in huis. Uiteraard regelen we er een hapje en een drankje bij.”

We maken een korte wandeling door het pand en Monique legt uit welke mensen er verder nog werkruimtes hebben in het schoolgebouw. “Een paar ruimtes verderop zit een fotograaf en daar een beveiliger en achterin zit een consultant voor bedrijven. Een gevarieerd gezelschap dus. Het uitzicht naar buiten is ook mooi. We hebben zicht op een groot weiland en daar staan altijd wel paarden of pony’s in.” We komen aan in de aula. “Dit is de gezamenlijk ruimte die we delen met de buurtvereniging. Ze geven hier lezingen en soms tonen ze er films.” De buurt lijkt zo uitstekend betrokken te blijven bij het pand.

“We gaan hier ook het Open Atelier houden.” Enkele opgeknapte meubelen en accessoires staan al opgesteld voor bezichtiging. “Maar er komt nog veel meer bij! We willen ook maatwerk opdrachten gaan aannemen. En straks komt onze webshop live te staan. Daar zijn we nu nog druk mee bezig. Maar nu eerst het Open Atelier dus. We hopen dat het gezellig druk gaat worden, dus we nodigen iedereen van harte uit!”

De ateliers aan de Kruisstraat zijn geopend op 14 december tussen 11 uur en 17 uur. Entree is gratis!
Uitnodiging Open Atelier in Kerstsfeer – tijdelijke werkruimte

Facebook antwoorden