Klein wonen? Niks mis mee!

Door de stijgende huurprijzen en het woningtekort zijn mensen steeds meer bereid om in een klein huis te wonen. Niet voor iedereen is een groot huis het ideaal. Klein wonen geeft ruimte in je hoofd.

Klein maar fijn

Klein wonen heeft zo zijn voordelen. Zo is een kleine woning gemakkelijker schoon te houden. Je hebt namelijk minder schoonmaakwerk. En wie wordt daar nou niet vrolijk van? Daarnaast raak je de afstandsbediening, sleutels of papierwerk minder snel kwijt. Nou ja, het bevindt zich in elk geval in de buurt. In jouw woonkamer past alleen een bank en een bijzettafel. Maar de belangrijkste reden is uiteraard, dat het een stuk goedkoper is.

Interieur tips voor klein wonen

Als je weinig ruimte hebt, ga je slimmere keuzes maken op het gebied van interieur. Al die frutsels kun je toch niet kwijt en heb je eigenlijk helemaal niet nodig. Je gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hier zijn een aantal handige tips voor het inrichten van een klein huis of appartement.

1. Laat het groter lijken

Maak alles gelijkvloers om de woning groter te laten lijken. Voorkom dat er verschillende vlakken in de vloer ontstaan. Daarnaast lijkt een woning al gauw kleiner wanneer je gebruik maakt van donkere tinten. Kies daarom voor lichte kleuren om dit tegen te gaan.

2. Multifunctionele meubels

Bespaar ruimte door gebruik te maken van (multi)functionele meubels. Denk bijvoorbeeld aan een slaapbank of (eet)tafel met uitschuifbaar blad. Vaak is het praktisch en tegelijkertijd stijlvol. Dit soort meubels worden veel aangeboden.

3. Verschuifbare wanden

Heb je de mogelijkheid, kies dan voor verschuifbare wanden. Hierdoor kun je makkelijk, in een open ruimte, bijvoorbeeld de slaapkamer van de woonkamer scheiden. Je kunt op ieder moment bepalen welke ruimtes je graag bij elkaar wilt betrekken en welke liever even niet.

4. Organiseren

Om je spullen te organiseren en op te bergen is het in een kleine woning van belang dat je gebruik maakt van de hoogte in een ruimte. Denk aan een opbergwand of plankensystemen om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de ruimte die je hebt.

Tiny housing

In Nederland is er zelfs een trend opkomst waarbij het klein wonen een stap verder gaat. Zo staan er al in tientallen gemeenten de zogenoemde ‘’tiny houses’’. Het zijn piepkleine huisjes van hooguit 50 vierkante meter, eenvoudig in elkaar te zetten, snel te verplaatsen en gemaakt van duurzaam materiaal. De kosten om een woning zelf te bouwen liggen rond de 25.000 euro. Een kant en klaar exemplaar kost tussen de 35.000 en 45.000 euro.

 

Onderzoek Stec Group

Volgens een onderzoek van Stec Group is het aantal huishoudens dat op zoek is naar een woning kleiner dan 40 m2 in de periode 2012-2015 verdubbeld naar 4 procent. Ook in de categorie 40 tot 60 vierkante meter is die stijging terug te zien. Verder blijkt uit het onderzoek dat de gemiddelde oppervlakte van nieuwbouwwoningen zowel in de koop- als huursector de laatste jaren is afgenomen. Deze ontwikkeling heeft twee oorzaken; Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe. Inmiddels is al een op de drie huishoudens eenpersoons. Daarnaast zijn er steeds meer hoogopgeleide jonge huishoudens die het simpelweg niet belangrijk vinden om groot te wonen of een dure auto te rijden. Zij geven liever hun geld uit aan bijvoorbeeld festivals en mooie reizen.