Koning gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen in Het Loo

In navolging van het Belgische koningspaar gaat nu ook koning Willem-Alexander Oekraïense vluchtelingen opvangen bij een van de koninklijke paleizen. Het gaat in dit geval om kroondomein Het Loo in Apeldoorn.

In Paleis Noordeinde is het onmogelijk mensen op te vangen, aangezien dat echt een werkpaleis is. In Paleis op de Dam is het niet praktisch om logistieke redenen, zo lezen we. Maar Het Loo gaat ruimte bieden aan minimaal tien vluchtelingen volgens De Telegraaf en “zes tot acht gezinnen, tussen de twintig en dertig personen” volgens het AD.  Het Koninklijk Huis heeft hierover overleg gehad met de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, de gemeente Apeldoorn, de COA en het Rijksvastgoedbedrijf.

Op het landgoed zijn meerdere huisjes te vinden die vroeger dienden om het personeel te huisvesten. Interveste beheerde tot enkele jaren terug een van die huisjes als antikraakwoning.

Kroondomeinen

Een kroondomein is een privébezit van een koning of koningin. het bestaat meestal uit een landgoed met kastelen of paleizen. Ze dienen als huis of het landgoed wordt gebruikt om op te jagen. Het belangrijkste Kroondomein is Het Loo in Apeldoorn. Het werd in 1822 aan Willem 1 toegekend. Het bestaat uit drie delen. Twee delen zijn van de Staat. Het laatste deel is ook van de Staat maar de koning heeft daar dus gebruiksrecht op.

Antikraak Apeldoorn - Beheerdershuis koninklijk park
Beheerdershuis Antikraak in Apeldoorn

Ophef in België

In België ontstond veel ophef omdat de woonruimte daar niet echt beschikbaar zou worden gesteld door het koninklijk paar: de woonruimtes zouden worden betaald door de belastingbetaler. In Nederland lijken de reacties iets gemoedelijker. Ook hier krijgt de Koning subsidie om het paleis en de tuinen te onderhouden. Wel moet het terrein dan 358 dagen per jaar opegensteld zijn voor het publiek. Op o.a. Facebook lijkt de meerderheid het een goed initiatief te vinden, aangezien dit als voorbeeld kan dienen voor andere bn’ers die ook meerdere woonruimtes bezitten.