Krakers in Amsterdam weer toegeslagen

Kraken, één van de grootste nachtmerries voor pandeigenaren. Je woning, boerderij, bedrijfspand, kerk/parochie of opslagplaats wordt bezet door derden, waardoor je er a) zelf niet meer in kunt en b) geen inkomsten meer uit kunt halen. In Amsterdam was het zondag weer raak.

Leegstand Amsterdam
Amsterdam is dé kraakstad van Nederland. Leegstand? Dan moet je in principe direct een (tijdelijke) oplossing vinden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Helaas was het zondagavond toch weer zo ver, toen een groep van zo’n 30 personen een groot hoekpand kraakte aan de Marnixstraat. Het pand, dat in eigendom is bij woningcorporatie Ymere, zou in juni verbouwd worden. Er moest echter nog gewacht worden op de toestemming van het ministerie om de verbouwing te starten.

3880442449-ef2582b4

Amsterdam & krakers
Hoewel kraken in principe is verboden, wordt er in Amsterdam door de politie niets aan gedaan wanneer het leegstand betreft. De eigenaar moet dan aangifte doen en aantonen dat het pand gebruikt wordt. Dan pas kan de politie in actie komen, wat alsnog niet altijd tot een succes lijdt.

De krakers hebben in de buurt een brief verspreid, waarin zij aangeven wat hun beweegredenen zijn. Naast woonruimte voor zichzelf, doen ze dit om de moeilijke, dure huurmarkt en leegstand in Amsterdam. Daar zijn de wachtlijsten voor sociale huurwoningen namelijk erg lang: je staat gemiddeld zo’n 12 jaar ingeschreven. Maar ja, wachten moet iederéén in Amsterdam natuurlijk. Misschien dat de krakers de volgende keer voor een anti-kraak woning in Amsterdam kunnen bewonen?

De woningcorporatie heeft inmiddels aangifte gedaan, dus de hoop is dat het pand snel ontruimd wordt. To be continued!

Bron: AT5

Facebook antwoorden