Leegstaande dierentuin Emmen vernield

Al jaren wordt er gewaarschuwd dat een leegstaand pand gevaren met zich meebrengt. Vannacht is dat wederom duidelijk geworden in het leegstaande dierenpark in Emmen.

170516kakkie1

Sinds kort is de dierentuin in Emmen verhuisd naar een nieuwe locatie. Het nieuwe park is af, de dieren zijn verhuisd en het park is geopend. Er is echter met één ding geen rekening gehouden: de leegstand in het oude park.

IMG_01981

Vernielingen
Vannacht hebben -nu nog- onbekende mensen het oude, lege dierenpark betreden, om een ravage achter te laten. Wasbakken zijn kapotgeslagen, brandblussers leeggespoten, ruiten ingegooid, vitrine’s vernield, glazen (schuif)deuren ingetrapt, bekladdingen door graffiti… vele verblijven zijn verwoest. De politie Zuid-Oost Drenthe meldt als volgt:

Velen van ons zijn er groot mee geworden en hebben er nog veel goede herinneringen aan, ons eigen dierenpark aan de Hoofdstraat te Emmen. Kennelijk hebben we niet allemaal op onze kinderen overgebracht wat deze herinneringen voor ons betekenen, want afgelopen dagen werden er een groot aantal vernielingen aangebracht in de oude dierentuin.

Werkelijk geen enkel verblijf of gebouw op het park is onaangeroerd gebleven.

Toekomst?
De aankomende maanden zou duidelijk worden wat de toekomst van het oude dierenpark in petto zou hebben. In ieder geval zal er een groot park van gemaakt worden met onder andere horecagelegenheden, culturele activiteiten en prachtige natuur. Maar, voordat het park weer in gebruik genomen kan worden zullen deze schades natuurlijk eerst verholpen moeten worden. Wat de kosten hiervan zijn is nog niet bekend.

Hadden de vernielingen verholpen kunnen worden?
Jazeker. Het gevaar van een leegstand is nu eenmaal dat mensen panden betreden en de boel vernielen. Dit gaat van ramen intikken, tot een compleet gestripte woning tot brandstichting en de overname door krakers. Daarom is het altijd belangrijk om deze leegstaande panden te bewaken en beschermen. Dit kan gedaan worden door middel van alarmsystemen en camera’s, maar ook door on-site bewaking door middel van bewoning of tijdelijke werkruimte. Het is jammer dat het nodig is, maar helaas is het de enige oplossing om leegstand van de mens te beschermen.