Leegstand in kantoor- en bedrijfspanden

De leegstand in kantoren in Nederland is groot. Op dit moment staat er ongeveer 13,4 miljoen vierkante meter leeg. Hoewel de leegstand gestabiliseerd lijkt, is er nog té weinig economisch herstel om te verwachten dat dit op korte termijn verbetert.

Volgens Peter Göbel, hoofd van ING Real Estate Finance lijkt er nu wel een markt vrij te komen voor kwalitatief mindere kantoorpanden. Het gaat hier om panden die inmiddels zijn afgeschreven waardoor deze voor minder geld van de hand worden gedaan.

Transformatie

Voor vele andere panden zou transformatie een oplossing kunnen zijn. Transformatie houdt in dat de panden een andere bestemming krijgen dan oorspronkelijk bedoeld was. Een goed voorbeeld hiervan is het ombouwen tot woonruimtes voor studenten, zoals op meerdere plaatsen in Nederland gebeurt. Het programma Een Vandaag berichtte afgelopen week al dat transformatie het woonprobleem voor starters, studenten en ouderen zou kunnen oplossen.

Een-Vandaag-over-leegstand-Kantoren
Bekijk het item op Een Vandaag

Uiteraard gaat ook dit niet zonder slag of stoot, want het aanpassen van een bestemmingsplan kan vrij lang duren, waardoor een pand gedurende langere tijd onbewoond blijft. De oplossing voor deze tussentijdse leegstand kan dan worden opgelost door de bedrijfspanden tijdelijk te verhuren.

Tijdelijke werkruimtes

Ook Interveste is begonnen met de verhuur van dit soort tijdelijke werkruimtes. De eerste bedrijfslocaties worden nu beheerd en verhuurd. Zo zijn er locaties in Rotterdam, Alkmaar en Hilvarenbeek die momenteel worden verhuurd en de verwachting is dat hier meer panden bij zullen gaan komen.

Als u zelf op zoek bent naar een goedkope tijdelijk oplossing voor werkruimte, kijk dan op onze website voor de mogelijkheden.

Heeft u zelf leegstaand vastgoed en bent u op zoek naar een oplossing voor dit probleem neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wie weet is een tijdelijke invulling ook de oplossing voor uw probleem.