Het leukste kindermuseum van Nederland!

Pieter Vermeulen museum

Interveste heeft een grote diversiteit aan panden in beheer. Een daarvan is een oud schoolgebouw in Driehuis, welke al een aantal jaar in beheer is. De bruikleners van dit pand gebruiken het pand nu als een museum: Het Pieter Vermeulen Museum.

Het Pieter Vermeulen Museum

In Driehuis is een voormalig schoolgebouw helemaal omgetoverd tot een museum. Het Pieter Vermeulen Museum toont van alles dat te maken heeft met natuur en milieu. Het museum zelf bestaat al 65 jaar en is destijds opgericht door de gemeente Velsen. Vermeulen was onderwijzer, natuurliefhebber én verzamelaar. Alles wat in de natuur te vinden was verzamelde hij. Later werd zijn verzameling door Frits Vermeulen geschonken aan gemeente Velsen en zo is het museum tot stand gekomen. Veel van wat in het museum te vinden is, is verzameld door Pieter Vermeulen zelf. In het museum zijn onder andere veel verschillende soorten opgezette dieren te zien.

Cultuur, natuur en milieu

Het museum is bedoeld voor een ieder met belangstelling voor cultuur, natuur en milieu. De intentie van het museum is om de collectie van Pieter Vermeulen te waarborgen en om kinderen op een leuke manier kennis bij te brengen over natuur en milieu. De voornaamste doelgroep van het museum is dan ook jonge kinderen. Het is echt een ‘ontdek- en doe museum’ en daarom zijn bijna alle scholen uit de regio al een keer langsgekomen. Sommige scholen komen zelfs meerdere keren langs, omdat de tentoonstelling ongeveer 2 á 3 keer per jaar wordt vernieuwd. Voorbeelden van de tentoonstellingen zijn: ‘Een tuin vol geheimen’, waar de kinderen van alles leren over wat er in de tuin te vinden is. Een andere tentoonstelling die binnenkort komt is getiteld: ‘Waterdicht’. Ook leuk: de kinderen kunnen leren kruipen als een mol onder de grond. De wisselende tentoonstellingen zijn te vinden in twee van de voormalige klaslokalen. De rest van de school heeft een vaste inrichting. Ook beschikt het museum over een knutsellokaal en een filmruimte. Het staat bekend om de gezellige activiteitenmiddagen, knutselworkshops en speurtochten waarbij zo’n 30 vrijwilligers hun helpende hand bieden.

Leskisten

Het museum biedt verschillende leskisten aan voor scholen. Deze kisten kunnen dan worden gehuurd om zo in de klas de lessen over natuur en milieu beter te visualiseren. Zo wordt natuureducatie nog interessanter voor kinderen.

Tekst loopt door onder de foto.

Pieter Vermeulen Vos opgezet

Leukste kindermuseum van Nederland

Elk jaar gaan inspecteurs in het hele land op pad om het leukste KIDSPROOF museum te vinden. Die inspecteurs bestaan niet uit volwassenen, maar uit heel veel kinderen. Deze kinderen plaatsten het Pieter Vermeulen Museum voor de tweede keer op rij in de top 3 van leukste kindermusea van Nederland. Dit jaar is het Pieter Vermeulen Museum als 2e geëindigd en vorig jaar zelfs als leukste kindermuseum van héél Nederland. Kindermusea in heel Nederland geven de kinderen vragenlijsten bij een bezoek en zo beoordelen deze jonge inspecteurs zelf welk museum het leukste kindermuseum van Nederland wordt.

Waarom een antikraakmuseum?

Het Pieter Vermeulen Museum was voorheen gevestigd in IJmuiden. Daar moest het museum plaats maken voor nieuwbouwwoningen. Er zou een nieuwe locatie gezocht worden voor het museum en tot die tijd zou het gevestigd worden in dit voormalige basisschoolgebouw. Het zou eigenlijk maar een tijdelijke oplossing zijn, maar inmiddels zit het museum er al tien jaar. Het lijkt er op dat het museum zich binnenkort wel gaat verplaatsen naar een andere locatie. Het museum wordt steeds groter en er ontstaat ruimtegebrek. Veel opgezette dieren of andere verzamelingen van Pieter Vermeulen staan achter een gesloten deur, omdat daar in het museum geen plaats meer voor is. Gedacht wordt aan een grotere locatie aan de kust bij IJmuiden. In samenwerking met de gemeente wordt er gekeken naar een nieuwe oplossing.

Bij antikraak loop je natuurlijk het risico dat er op korte termijn opgezegd kan worden, maar daar is het Pieter Vermeulen Museum niet bang voor. Zij geven aan dat de bekendheid in de regio van het museum en het belang van het museum er voor zorgen dat de gemeente het museum niet zomaar op zal zeggen.

De adoptie kerstboom

Elk jaar rond Kerstmis komt het museum met een leuke traditie: ‘De adoptie kerstboom’. Na de kerst kunnen mensen hun kerstboom afgeven bij het museum. Het museum brengt de bomen dan naar een kweker die de bomen weer in de grond zet. Het jaar erop met de kerst kunnen deze mensen dan hun zelfde boom van vorig jaar weer gaan ophalen.  Dit is één van de manieren om milieuvriendelijk bezig te zijn. Een prachtige actie van het museum en we zijn bij Interveste dan ook trots dat dit geweldige museum is gehuisvest in een van de panden die wij in beheer hebben!

Facebook antwoorden