Linkse partijen willen sociale woningen beschermen: “Een betaalbaar thuis voor ons allemaal”

Het is geen nieuws dat als je in aanmerking komt en op zoek bent naar een sociale huurwoning je jaren in de rij staat voor een passende woning (als je al geluk hebt). Het blijkt dat er tussen 2013 en 2019  een afname was van 150.000 sociale huurwoningen in Nederland.

De linkse partijen hebben nu een initiatiefwet ingediend waarin staat dat er geen vermindering van het aantal beschikbare woningen mag zijn.

Een betaalbaar thuis voor ons allemaal

Partij van de Arbeid – Henk Nijboer

Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA vindt dat de coalitie verantwoordelijk is voor het verdwijnen van betaalbare woningen, zo schrijft hij op de website van de PVDA.

Slopen pas mogelijk na bouw nieuwe woning

“Het slopen en verkopen van sociale huurwoningen is niet nieuw. Al jaren geleden zijn rechtse partijen begonnen met het afbouwen van de sociale huur. Het kabinet Rutte IV zette in het regeerakkoord daarin de volgende stap. Die stelt voor om sociale huurwoningen te verkopen aan de huurders. Dat lijkt een sympathiek idee, maar heeft desastreuze gevolgen voor het aantal betaalbare huurwoningen.”

De linkse partijen (PVDA, SP en Groenlinks) hopen hiermee een halt toe te roepen aan de sloop van sociale woningen die dan plaats zouden maken voor minder en soms duurdere woningen. Als er wel gesloopt wordt dan mag dat pas als er een andere woning is gebouwd.

Het recht op initiatief

Tweede Kamerleden controleren niet alleen de regering, ze mogen ook zelf wetsvoorstellen maken. Dit heet het recht van initiatief. Elk Kamerlid heeft dit recht al sinds het begin van de Tweede Kamer in 1815. Het zelf maken van zo’n wet kost over het algemeen veel tijd en daarom gebeurt dit meestal met meerdere partijen. Het kan het kabinet ook zeker helpen sneller beslissingen te nemen. Het wordt vaak ook als drukmiddel aangeboden zodat er sneller een gewenst resultaat komt.

De initiatiefwet wordt vanavond in de Tweede Kamer behandeld.