Lockdown heeft geen invloed op huizenverkoop

De huizenmarkt ondervindt geen hinder van de lockdown. Sterker nog, volgens NVM-dochteronderneming Brainbay is de verkoop zelfs flink gestegen. De verkopen afgelopen week lagen 23% hoger dan voor de coronamaatregelen.

Je zou verwachten dat als de economie op zijn gat ligt, alles stagneert. Dat is in veel sectoren ook het geval zoals in de cultuur en wellicht de horeca. In de makelaardij lijkt de lockdown echter geen vat te hebben op de verkopen. Onno Hoes, voormalig burgemeester van Maastricht en huidig voorzitter van de NVM, legt uit dat ondanks alles de rente gewoon laag blijft. En het seizoen is ook van invloed op de verkopen. De lente levert nu eenmaal meer verkopen op.

Huis sneller verkocht

Als je denkt dat je lang moet wachten tot je woning verkocht is hebben we goed nieuws. In 2019 moest je gemiddeld 42 dagen wachten alvorens je je huis verkocht had. Nu is dat geslonken naar nog maar 29 dagen. En dat terwijl de woningen toch nog steeds duurder worden. Een gemiddelde woning kost nu 330.000 euro.Dat is een stijging van  7,7% ten opzichte van vorig jaar.

Meer keuze aan huizen

En er is nu ook meer keuze, want er is 1,4% meer aanbod vergeleken met een jaar terug. Wel moet je bij het aanvragen van een hypotheek tegenwoordig een extra vragenlijst invullen bij je bank. Ze noemen het in de volksmond een coronaverklaring. Dat doen banken om te achterhalen of je in een bepaalde risicogroep hoort die door de coronacrisis is getroffen. Een vast baan nu  kan over een maand namelijk niet meer bestaan. Het is uiteraard lastig in te schatten wanneer je nu tot een risicogroep behoort. Hypotheekverstrekkers zijn ook niet transparant wat ze nu met die vragenlijst doen en hoe deze wordt beoordeeld.

Vooralsnog lijken mensen dus ondanks deze vragenlijsten geen problemen te vinden hun hypotheek te regelen en een nieuw huis aan te schaffen.