Club van Vrijwilligers logo

Maatschappelijk Wonen bij Interveste

Wanneer je op zoek bent naar woonruimte via Interveste zal het je vast niet ontgaan zijn, tussen al het aanbod staat een ‘Maatschappelijke Woning’. Maar wat is dat nou precies? 

Vaak is er in de wijk behoefte aan een bekend gezicht: Een sociale persoonlijkheid waarmee ze een praatje kunnen maken, waarbij ze hun ei kwijt kunnen óf iemand die helpt met de kleinere klusjes. Of wel, de ogen en oren in een wijk. Bij Interveste bestaat het als Maatschappelijk Wonen: Wonen in combinatie met inzet voor je wijk.

Wat komt er bij zo’n Maatschappelijke woning kijken?

Wil jij maatschappelijk wonen? Dan ga je met de woningcorporatie in gesprek om te onderzoeken wat er speelt in de wijk en hoe jullie samen de leefbaarheid naar een hoger niveau kunnen tillen. Denk aan huismeestertaken: Toezicht houden in je wooncomplex, helpen tijdens kleine buurtevenementjes en je luistert graag naar ideeën van je buren.

Het was het wachten waard!

Sander is één van de kandidaten die je is voorgegaan. Hij heeft een prachtig appartement bemachtigd in de mooie stad Arnhem en heeft recent zijn sleutels in ontvangst mogen nemen. Sander heeft korte lijnen met zowel bewoners als wijkconsulenten.

En hoe hij het vindt in zijn nieuwe appartement? Fantastisch! Het is een unieke kans die hij niet aan zich voorbij had willen laten schieten. ‘Het was het wachten waard!’, vertelt Sander.

Sander
Sander op het balkon van zijn nieuwe appartement.

Het traject

Bij Maatschappelijk Wonen heb je te maken met een uitgebreid ‘sollicitatie-traject’. Dat heeft te maken met het feit dat er voor dit unieke traject maar enkele woningen beschikbaar zijn en het van beiden kanten goed moet klikken. Samen met de wijkconsultenten wordt er gekeken naar het bekleden en uitvoeren van het vrijwilligerswerk. Hoe je het ook went of keert, het “sociale” moet in je bloed zitten!

woonkamer
De mooie woonkamer van Sander.

“Ik ben sinds gisteren verhuisd en ik vind het geweldig hier! Het appartement is prachtig en ik voel me al helemaal thuis. De buurt is erg leuk en dat het winkelcentrum zo dichtbij zit, is natuurlijk ook helemaal top. Ik heb op de galerij al aardig wat mensen ontmoet. Ik hou ervan om het eerste contact te hebben, het zijn heel aardige mensen allemaal.”,  aldus Sander.

Wat komt erbij kijken?

Naast huismeestertaken horen er nog meer leuke activiteiten bij Maatschappelijk Wonen. Af en toe neem je deel aan een bijeenkomst over de wijk of help je jouw buurtgenoten met het organiseren van een burendag. Met lekker weer wordt er een barbecue georganiseerd of misschien kun jij wel andere leuke activiteiten bedenken in de wijk. Ook de kleine dingetjes zijn part of the deal: “Deze week schrijf ik zelfs een stukje voor de nieuwsbrief!”, geeft Sander trots aan.

Hij wist ons te vertellen dat zijn eerste contact met de buren al overliep in een kleine huismeestertaak: “Gisteren liet een bewoner van het complex het oortje van haar telefoon tussen de vlonders van mijn voordeur vallen. Die hebben we er samen onder vandaan gevist. Mijn eerste huismeester-actie zit erop!”, grapt Sander.

Ervaringen

Sander is niet de enige die zo enthousiast is over Maatschappelijk Wonen. “Ik heb contact gehad met twee bewoonsters die al eerder het Maatschappelijk Wonen traject gevolgd hebben. Binnenkort komen ze hier langs en dan kan ik horen over al hun ervaringen.” Het leuke aan Maatschappelijk Wonen is dat je op deze manier écht een bijdrage kunt leveren aan je wijk. Daarnaast is het natuurlijk nog leuker om er zo’n groot en hecht netwerk aan over te houden.

Schepen van Ommeren
De wijk waar Sander dagelijks te vinden is.

Iets voor jou?

Er zijn nog een beperkt aantal woningen beschikbaar in hartje Arnhem! Dus ook jij maakt nog kans om deel te worden van dit unieke traject. Maar let op… Maatschappelijk Wonen kent wél een aantal eisen: je moet zowel doordeweeks als in het weekend extra tijd kunnen maken voor huismeestertaken. Een fulltime job kan dus moeilijk te combineren zijn. Daarnaast ben je een erg sociaal mens en leef je ervan op om voor anderen klaar te staan. Duurzaamheid en leefbaarheid zijn de begrippen die jou als persoon omschrijven! Herken jij jezelf hierin en wil jij reageren op een Maatschappelijke Woning? Dat kan hieronder!

Reageer op Maatschappelijke Woonruimte!