Man koopt grond en krijgt er gratis (spook-)kasteel bij

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Stel je voor: je bent op zoek naar een grote lap grond voor landbouw en krijgt daar gratis een kasteel bij. Een spookkasteel. Het overkwam twee broers in België.

Wolter en zijn broer Herman zochten geschikte landbouwgrond, en kwamen terecht bij een domein van 54 hectare groot. Het betrof een openbare verkoop, waarvoor meerdere liefhebbers zich aandienden. De broers boden uiteindelijk iets meer dan de andere geïnteresseerden, en werden eigenaar van de grond voor een kleine 1,35 miljoen euro. Volgens de broers een schijntje vergeleken met grondprijzen elders in het land.

Met het kopen van de hectares grond, werden de broers óók eigenaar van alle gebouwen en bossen die zich op het terrein bevinden. Daaronder dus ook het neo-Tudor kasteel Moulbaix. Gebouwd in 1860 en staat sinds 2009 leeg. Nadat de gravin in 2009 is overleden, is er niets meer aan het gebouw gebeurd.

Geesten
Al jarenlang gaan er geruchten dat het kasteel bewoond is door geesten, en is hierdoor zeer in trek bij ‘spokenjagers’. Op de website ‘The Ghosthunter’ staan verschillende spookverhalen van bezoekers. Zo wordt er verteld: “Iedere nieuwe eigenaar is weggevlucht van het kasteel. Er zijn al drie zelfmoorden gebeurd, er is al twee keer een kind vermist en nooit teruggevonden, ondanks het dreggen in vijvers en beken. Een inbreker is na zes weken midden op de trap dood gevonden en een fotograaf is van de trap geduwd met een flinke smak als gevolg.

Brrr. Klinkt griezelig, hè? De nieuwe eigenaar is er in ieder geval niet van onder de indruk. Ze zijn van plan om het kasteel in eer te houden voor het nageslacht en op termijn te restaureren. Maar erin wonen? Dat doet de nieuwe eigenaar maar niet.