Master afstuderen in… wat er allemaal te doen is met een leeg pand

Tegenwoordig staan er tig gebouwen leeg in allerlei soorten en maten. Het Sandberg Instituut, een opleiding van de Rietveld Academie in Amsterdam, heeft daarom aantal jaar geleden een bijzondere opleiding in het leven geroepen. Studenten behalen hun master in oplossingen voor lege panden, vertegenwoordigd als Studio Vacant NL.

Artistieke afstudeerprojecten

Het initiatief komt van landschapsarhitect en Prix de Rome-winnaar Ronald Rietveld samen met zijn broer, Erik Rietveld. Zij zijn van mening dat herbestemmen te traag en duur is. In plaats van eindeloos speculeren en vergaderen kun je beter manieren verzinnen om die lege plekken tijdelijk te gebruiken.

Door creatieve ideeën proberen zij leegstaande panden weer zin te geven in de maatschappij. Een van de projecten is van Jorien Kemerink, industrieel vormgever. Zij werkte tijdens haar stage bij een fabrikant van protheses. Daar heeft ze leren werken met latex en kwam met het idee om latex te gebruiken als voor iets totaal anders. In de bottelarij hangen haar afgietsels van muren en vloeren die ze in leegstaande gebouwen maakte door er een dunne laag latex op te spuiten. Wanneer zij die eraf pelt komen alle patronen mee, net als alle schimmel en roestplekken. De half-transparante vellen hangen ter herinnering aan overbodig geworden ruimten.

Anderen studentes hebben onder andere een ‘leegstandssafari’ georganiseerd, een mobiele kamer gecreëerd, een atoombunker omgetoverd tot een werkplek en nog veel meer artistieke ingevingen op het gebied van leegstand.