Minister Blok over antikraak: ‘bruikleencontracten niet verbieden’

Minister Blok wil bruikleencontracten, in de volksmond ‘antikraak’, niet verbieden. Het nieuwe Wetsvoorstel Tijdelijke Huur dat momenteel op de planken ligt, biedt genoeg uitkomsten om wel een huurcontract op te stellen mocht dat noodzakelijk zijn.

Antikraak en bruikleencontracten niet verbiedenDe minister is van mening dat een antikraak- of bruikleenovereenkomst niet de meest ideale oplossing is, maar het is vele malen beter dan leegstand. Het is inmiddels bewezen dat bewoning, hoe tijdelijk ook, leidt tot verbetering van de algehele leefbaarheid in een buurt of wijk.

Aedes, de vereniging van woningcorporaties citeert de minister: ‘Ik vind het belangrijk dat we zoveel mogelijk mogelijkheden bieden om leegstaande gebouwen met een huurcontract te verhuren. Ik kom daarom met de Wet Tijdelijke Huur om die mogelijkheden uit te breiden.’ De Wet tijdelijke huur werd ter consultatie aangeboden om reacties te verzamelen. De bedoeling is om het definitieve wetsvoorstel per 1 juli 2015 in te laten gaan.

Aedes laat wel duidelijk weten dat ze bij woningcorporaties willen benadrukken enkel in zee te gaan met ‘verantwoordelijke leegstandbeheerders’ die tenminste aangesloten zijn bij het Keurmerk Leegstandbeheer.

bron: Aedes, 20 november 2014