Minister Blok: Vluchtelingen opvangen in leegstaande panden

Minister Blok gaat samen met Aedes de mogelijkheden onderzoeken om vluchtelingen op te vangen in leegstaande kantoorpanden en gebouwen. Dit resultaat kwam voort uit het overleg met de ministerraad.

Minister Stef Blok (Wonen), staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en corporatiekoepel Aedes hebben vrijdagmiddag in Den Haag overlegd over verlenen van onderdak aan de vluchtelingen die in Nederland verblijven. Er verblijven momenteel circa 10.000 asielzoekers op opvanglocaties terwijl ze al een verblijfsstatus hebben gekregen. De doorstroming van deze groep verloopt stroef, aangezien er geen plaats is op de huizenmarkt.  “Het huisvesten van asielzoekers in bijvoorbeeld kantoren kan de druk op de woningmarkt verlichten”, zegt de minister.

Leegstaand-kantoorpand

Tijdelijke opvang

Aedes meldde vrijdag dat het op een aantal locaties kleine, vaak tijdelijke woningen wil neerzetten om de komende maanden tienduizenden statushouders te helpen. Ook het onderbrengen van de vluchtelingen in een huurhuis, waarbij ze bijvoorbeeld de keuken delen, is een mogelijkheid.

Bron: Bouw en Uitvoering/Volkskrant