Minister Kamp wil winkeloppervlakte inperken

Minister Kamp geeft aan de totale oppervlakte van winkelgebied te willen inperken. Krimp van de oppervlakte is noodzakelijk om leegstand tegen te gaan, zo legt hij  uit aan BNR.

Minister Henk Kamp
Minister Henk Kamp

Op de vraag hoeveel krimp er dan zou moeten zijn geeft de minister het volgende antwoord:”Als je weet dat er op dit moment 8% leegstand is en dat er 1/3 overcapaciteit is, dan is dat ergens tussen die 8% en 33%.” De vraag die dan wel blijft is hoe de minister dit wil gaan doen.

Volgens Jildau Schuilenburg van Detailhandel Nederland moeten de gemeentes en provincies het voortouw nemen. “We hebben echt de regie nodig van die regionale provincies om keuzes te maken waar het in de toekomst gaat gebeuren en waar niet”. Ze geeft aan dat de huren van de panden nog steeds omhoog gaan door indexering, dus ook verhuurders zullen moeten gaan meedenken. “Een pand dat leeg staat kost immers ook geld”.

Feit is dat leegstand leidt tot minder passanten en een minder aantrekkelijke winkelstraat. Een compacter centrum zou dus een aantrekkelijker beeld geven.

De minister ziet geen heil in het plan om fiscale voordelen te verschaffen aan winkels in krimpgebieden, maar volgens Schuilenburg kunnen de gemeentes hier zelf mee starten. “Als je ziet hoe explosief de parkeerbelasting is gestegen en dat je moet betalen voor reclame-uitingen aan je gevel, dat vinden we niet meer van deze tijd. Dus gemeentes kunnen heel wat doen om het ondernemersklimaat te verbeteren”, aldus Schuilenburg.

Bron: BNR.nl

 

Facebook antwoorden