Moerwijkers zitten niet op krakers te wachten

De gemeenteraad van Den Haag heeft een bruikleenovereenkomst gesloten met de bewoners van De Vloek uit Scheveningen om voor 10 jaar de Beatrijsschool te betrekken. De school staat in  Haagse wijk Moerwijk. De Wijkorganisatie (WOM) en bewoners zijn hier echter fel op tegen.

De bewoners van De Vloek, een vrijplaats in Scheveningen, moeten volgende week dinsdag verhuizen aangezien op de locatien een zeilcentrum zal worden gevestigd. 44 bewoners hebben met de gemeente een overeenkomst getekend om het leegstaande schoolgebouw te betrekken. De krakers worden dus antikrakers.

Bron: Google Maps
De Beatrijsschool in de Haagse wijk Moerwijk.

De Vloek

De Vloek werd 13 jaar geleden gekraakt. In de Vloek zitten ateliers, een restaurant, concertzaal en woonruimten. Dit alles zal ondergebracht moeten worden in de oude school. De 44 bewoners van de De Vloek hebben tevens plannen om sociale activiteiten te starten voor de wijkbewoners en de kinderen in de wijk.

“De fik er in”

Volgens Chris Reijntjes, bewoner van de wijk Moerwijk, is er inmiddels door 1000 mensen een petitie ondertekent om te voorkomen dat de Scheveningers naar Moerwijk komen. Volgens hem is de kans groot dat “de fik er in gaat” als de bewoners van de Vloek naar Moerwijk komen. Ze zijn voornamelijk verontwaardigd omdat ook zij plannen hebben voor het pand. De gemeente Den Haag weet overigens niets van plannen die zouden zijn ingediend door de wijkorganisatie WON.

Niet elke buurtbewoner is tegen de komst van de nieuwe bewoners. Volgens hen brengt het een hoop levendigheid met zich mee en dat kan Moerwijk goed gebruiken.

Bron: NPO Radio 1