Muurschilderingen over 50 gebouwen

eL Seed - Perception in Caïro
Foto: eL Seed – ‘Perception’ in Caïro

Het duurde drie weken voor het team van eL Seed klaar was met een van hun grootste werken ooit. Maar toen was het Perception project dan ook klaar: Een mural verdeeld over 50 verschillende gebouwen. 

Dat je met een likje verf een oud gebouw een stuk aantrekkelijker kan maken, dat moge duidelijk zijn. Maar je kunt er ook complete kunstwerken van maken. eL Seed volbracht zijn missie in Caïro in de wijk Manshiyat Naser. Dit gedeelte staat ook wel bekend als Garbage City ofwel ‘Vuilnis stad’. Letterlijk al het afval van de stad gaat naar dit gedeelte waar mensen het vuilnis doorzoeken op waardevolle spullen.

Garbage City (Vuilnisstad) Caïro
Garbage city is letterlijk een grote vuilnisbelt.

Van dichtbij zie je niets anders dan een paar geschilderde stukken muur op leegstaande gebouwen. Maar als je op een afstand gaat kijken en dan specifiek vanaf één bepaald punt, dan zie je het werk in zijn geheel. En mocht je de taal kunnen lezen dan zie je dat er staat:
‘Hij die het zonlicht duidelijk wil zien moet eerst in zijn ogen wrijven’.

Muurschilderingen in Cairo
Foto: eL Seed – ‘Perception’ kun je maar vanaf een punt zien

Gedurende drie weken hing eL Seed aan tuigjes en stond hij op ladders zonder bekend te maken waar hij mee bezig was. Hij kreeg de goedkeuring van een priester en ook de mensen in de buurt wisten er van, maar ze hielden het stil. Pas toen het volledige kunstwerk voltooid was verspreidde hij de boodschap. eL Seed noemt zijn werk Calligraffity, een combinatie tussen moderne graffiti en oude Arabische kalligrafie.

Interveste  Fantastische muurschildering

Met zijn werk wil eL Seed laten zien dat Garbage City mooier is dan je op het blote oog kunt zien. Op deze manier laat eL Seed aan de hele wereld zien dat dit deel van Caïro bestaat en dat hier dagelijks honderden mensen het vuilnis aan het uitzoeken zijn met de hand. Ze wonen er niet, maar werken er. “Het vuilnisvolk, zoals de mensen daar denigrerend worden genoemd, heeft ons met open armen ontvangen. Het was een van de meest verbazingwekkend menselijke ervaringen die ik heb meegemaakt”, zo vertelt de artiest.