Nationale dag van het sprookje

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Vandaag is het de nationale dag van het sprookje. Normaal denk je bij een sprookje aan het vertellen of lezen van een Disneyverhaaltje. Als kind vond je dit vroeger extra spannend om aan te horen, maar helaas zijn er te veel mensen die deze spannende sprookjes niet kennen. Nationale sprookjesdag is de uitgewezen kans om contact te leggen met nieuwe mensen in je buurt.

De Efteling

Nationale Sprookjesdag keert ieder jaar terug op 7 juli. Wist je dat deze dag onze eigen Efteling in het leven geroepen is? De Efteling probeert, door middel van een jaarlijkse speciale dag op 7 juli, aandacht te creëren  voor het lezen en voorlezen van sprookjes. De allereerste ‘Dag van het Sprookje’ vond plaats op 7 juli 1999. Het is een poosje stil geweest op deze nationale dag, maar sinds 2006 gaat er ieder jaar aandacht naartoe.

Zeven

Wist je dat er een reden schuilgaat achter de datum waarop de nationale dag van de sprookjes voorkomt? Deze dag valt namelijk op de zevende dag van de zevende maand. En weet je waarom? Omdat het getal zeven zoveel voorkomt in sprookjes! Ooit over nagedacht? De zeven dwergen, zevenmijlslaarzen of de zeven geitjes! Wat een toeval…

Het getal de zeven zegt wel meer…  het is namelijk een bijzonder getal in de bijbel. Veel mensen zullen het dan ook herkennen als een heilig getal. De zeven staat namelijk symbool voor “compleetheid”. Het getal geeft aan dat iets af is: het kan niet beter of erger kan worden dan het momenteel is.

Al kers op de taart heeft de zon in de hindoeïstische traditie zeven stralen. De zevende straal is een symbool van het middelpunt, de macht van God.

Wie lees jij voor vandaag?

Okay, genoeg over de zeven. Want we kunnen uren door blijven gaan over dit getal! De volgende vraag is… hoe kun je bijdragen? Heel simpel: lees een verhaaltje voor aan je kind, je buurvrouw of bekijk alle voorleesprojecten op Club van Vrijwilligers projectenpagina en meld je aan als vrijwilliger bij een taalproject. We hebben er genoeg! Zo kun je onder andere terecht bij de initiatieven Kletsmaatjes, De voorleesexpres, Bibliotheek West-Brabant. Dit zijn allemaal super toffe projecten (én te vinden op onze projectenpagina) waar je voortdurend met taal bezig bent en er dus lekker op los kunt kletsen!

Wie lees jij een sprookje voor?

Moeder leest dochter voor