Nieuwe huizenbubbel Amsterdam?

huurwoningen Amsterdam
Huizenbubbel Amsterdamse woningmarkt

Sociaal geograaf en hoogleraar woningmarktbeleid aan de TU Delft Peter Boelhouwer is ervan overtuigd dat er een nieuwe huizenbubbel dreigt in Amsterdam. In Het Parool geeft hij aan dat het elk moment helemaal fout kan gaan. En daar is niet veel voor nodig!

De prijzen voor koopwoningen blijven nog steeds enorm stijgen. Banken, hypotheekverstrekkers, makelaars en nu ook AirBNB zijn volgens Boelhouwer allemaal het probleem. Kopers van huizen in toeristische delen van Amsterdam krijgen van banken de aanbieding om een ton extra te lenen. Waarom? Omdat deze huizen ook in de verhuur het enorm goed doen. De tijdelijke verhuur van woningen door onder andere AirBNB in deze gebieden zouden tot heel veel inkomsten kunnen leiden.

Door schaarste aan woningen in Amsterdam zijn de prijzen continu blijven stijgen. Het grootste gevaar zit nu in de rentestand. Als deze weer omhoog gaat (hij is nog steeds bijzonder laag) dan blokkeert alles en stagneert de huizenmarkt direct.

Blokhokken

Een ander probleem in Amsterdam zijn de zogenaamde ‘Blokhokken’ (naar minister Stef Blok). Deze woningen met een oppervlakte van 25 tot 40 m2 krijgen extra woonpunten zodat ze voor meer dan €710,68 verhuurd mogen worden. Boelhouwer zegt letterlijk in het Parool: “Ik vind dat mensen uitgeknepen worden. Dit is het uitlokken van woekerwinsten. En de Blokhokken hebben een prijsopdrijvende werking voor grotere huizen.”