Nieuwe regels met betrekking tot verhuur in 2019

Sociale huurwoningen

De meeste tijdelijke huurwoningen die Interveste aanbiedt, vallen onder de wettelijke regels voor sociale verhuur. Vanaf 1 januari 2019 veranderen er wat regels met betrekking tot de toewijzing van deze woningen. In dit artikel geven we meer uitleg over die veranderingen.

Ben je al voor januari 2019 via Interveste gaan huren? Dan gelden deze regels niet voor jou. Als je graag in 2019 een tijdelijke huurwoning wilt gaan huren via Interveste, dan is onderstaande informatie wellicht van belang voor jou.

Verhoging maximale huurprijs en maximaal inkomen

Per 1 januari 2019 is de maximale (kale) huur die voor sociale huurwoningen mag worden gevraagd, verhoogd van € 710,68 naar € 720,42. De maximale inkomensgrens voor tijdelijke verhuur gaat ook omhoog, namelijk van € 36.798 naar € 38.035,00. Als je samen wilt gaan wonen, maken we een berekening van het gezamenlijke inkomen. Dit inkomen wordt berekend aan de hand van de verklaring geregistreerd inkomen, een formulier dat je van de belastingdienst ontvangt nadat je belastingaangifte hebt gedaan. Hiermee berekenen we het verwachte inkomen voor 2019. Is het totale jaarinkomen hoger dan € 38.035,00? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Sommige tijdelijke huurwoningen vallen echter niet onder de wetgeving van sociale huur. Bij elke tijdelijke huurwoning vind je onder ‘meer informatie’ onder het kopje ‘voorwaarden’ of de inkomensregels voor sociale verhuur van kracht zijn. De regels voor sociale verhuur gelden in elk geval niet voor woningen die wij op basis van antikraak aanbieden.

Passend toewijzen

Wanneer de huurprijs van een sociale huurwoning hoger is dan € 607,46, dan gelden er nog extra regels met betrekking tot het inkomen. Dat wordt ‘passend toewijzen’ genoemd. In principe biedt Interveste alleen sociale huurwoningen aan onder de grens van € 607,46. Mochten we toch een woning aanbieden die boven deze grens komt, dan lees je in de voorwaarden bij die specifieke woning wat de extra voorwaarden zijn.

Huurtoeslag

In sommige gevallen heb je als huurder recht op huurtoeslag. Dit is afhankelijk van onder andere de leeftijd, het inkomen en vermogen van de huurder én van de huurprijs van de woning. Meer informatie over huurtoeslag vind je op de website van de Belastingdienst. Over het algemeen vind je bij onze tijdelijke huurwoningen ook of het mogelijk is huurtoeslag aan te vragen voor de ruimte. Bij enkele ruimtes vind je ook wat hier het maximale bedrag voor is.

huurtoeslag Belastingdienst

Vragen?

Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt, kun je een kijkje nemen op onze pagina veelgestelde vragen, waar de meest voorkomende vragen worden beantwoord. Weet je niet zeker of een bepaalde huurwoning onder de regels van de sociale verhuur valt? Dan geven onze collega’s van Werving & Selectie je daar graag meer informatie over. Voor vragen over huurtoeslag kun je het beste direct contact opnemen met de Belastingdienst.

Facebook antwoorden