Onbetaalbare studentenkamers

Is het niet een standaard verhaal dat studentenkamers veel te duur zijn? Jazeker! Maar wist je dat de prijzen het afgelopen jaar met een gemiddelde van 5% zijn gestegen? En Rotterdam spant de kroon: Daar betaal je nu gemiddeld 7.4% meer dan in 2017!

Dit blijkt uit cijfers van Kamernet die de cijfers over de afgelopen maanden en het jaar ervoor bekeken. Ze berekenden van elke stad hoe groot de gemiddelde stijging van de huurprijzen was. Amsterdam blijft de koploper en toch echt de duurste stad. Een gemiddelde ruimte kost daar € 571 per maand. Op zich niet verwonderlijk als er voor het kleinste appartement van Amsterdam al € 550 per maand betaalt moet worden. En op Funda moet je ook niet vreemd kijken als je voor een appartement € 1400 kunt betalen voor slechts 20m2. Maar naast de appartementen zijn kamers dus echt duur. Toch blijkt Amsterdam niet de grootste stijging van Nederland mee te maken. Rotterdamse kamers blijken ten op zicht van vorig jaar maar liefst 7.4% duurder te zijn geworden.

Kamer in Amsterdam
Kamers in Amsterdam duurste van Nederland

Studeren is hot

Studeren doe je niet meer vanuit je ouderlijke huis: je wilt wonen in de stad waar je studeert. En dat kost dus steeds meer geld. Maar ook studenten uit het buitenland komen volgens Kamernet steeds vaker wonen in de steden. Deze studenten hebben vaak haast bij het vinden van woonruimte volgens de cijfers is de groei van deze doelgroep enorm. Alleen al de eerste 7 maanden is het bezoekersaantal uit het buitenland met de helft toegenomen.

Start hoogseizoen zoektocht kamer

Augustus, september en ook nog oktober zijn de drukste maanden als het gaat om kamers zoeken. Je begint net met studeren en dan wil je ook graag verhuizen. Maar hou er rekening mee dat als je in de grote steden wilt wonen en niet de hoofdprijs wilt betalen, dat je niet op het laatste moment gaat zoeken. De kans van slagen wordt dan zeer klein.

 

studenten op kamers
Studenten op kamers

Wachtlijsten

Elke stad heeft wel een huisvestingsbureau voor studenten: in Utrecht en Rotterdam is dit SSH,  en het bedrijf DUWO zit in onder meer Leiden, Delft, Wageningen en Amsterdam. Nadeel is dat zij net zoals bij woningcorporaties werken met wachtlijsten. Zorg er dus voor dat je daar al vroeg bent ingeschreven. Wil je niet op een wachtlijst? Dan is er nog een andere optie. En dat is betaalbaar wonen via Interveste.

Toch betaalbaar wonen

Wil je niet elke maand 600 euro kwijt zijn aan huur voor een kamer van 10 vierkante meter? Dan is antikraak of tijdelijke huur misschien een goede optie. Je hebt de kans op grote ruimtes. Soms zijn dit zelfs hele klaslokalen of kantoorruimtes waar je kunt wonen. Per maand betaal je afhankelijk van de ruimte kosten of huur. En dat kan al vanaf € 90 per maand, zelfs in de grote steden. Wel moeten we er bij melden dat ook wij niet elke dag aanbod hebben in Amsterdam of Groningen. Je zult dan ook nooit op één paard moeten wedden en vele partijen afstruinen om te bekijken waar je woonruimte kunt krijgen. Maar in de stad met de grootste stijging, Rotterdam hebben we bijna altijd wel betaalbare woonruimte beschikbaar.

Alerts voor woonruimtes

Geen tijd om de sites af te struinen? Veel partijen bieden een e-mail service aan. Je krijgt dan bij de nieuwe woonruimtes direct een melding in je mailbox en kunt dan gelijk reageren. Ook bij Interveste kan dit. De kosten bedragen bij Interveste € 15,- voor een jaar en je kunt dan op alle woonruimtes reageren. Let wel op: sommige andere partijen vragen hier veel meer geld voor en rekenen per maand af. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat je kunt verwachten en waar je aan vast zit.

Alle huurprijzen in een overzicht

De Telegraaf maakte een mooi overzicht met alle prijzen zoals Kamernet deze deelde. Je ziet zo precies welke steden het duurste zijn en hoe groot de steiging is ten op zichte van het vorige jaar:

Facebook antwoorden