Ook huurprijzen in de vrije sector omlaag!

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

De gemiddelde vierkantemeterprijzen van een vrije sector huurwoning stegen de afgelopen tijden fors, maar is nu eindelijk met circa 0.8% gedaald. Het is een begin, maar nóg zijn de prijzen fors en hoog.

Over welke bedragen praten we?

De vierkantemeterprijzen begonnen in 2022 met € 17,-  euro. Sterker nog… de prijzen stegen hier zelfs vaak al bovenuit. Op dit moment zit de prijs rond de € 16,90. Ietsjes gezakt dus, meldt woningplatform Pararius. Zij meten op basis van het huurwoningaanbod op hun eigen website.

Afvlakking van de stijging

De vierkantemeterprijs loopt inmiddels niet meer zo snel op als in 2018. Nieuwe huurders betaalden destijds (maar) € 16,- per vierkante meter. Vier jaar eerder lag de prijs zelfs 3 en een halve euro lager. De afgelopen vier jaar is deze stijging toch iets minder snel gegaan, namelijk ‘maar’ € 0,86 hoger.

Middenhuur blijft achter

Helaas is er nog geen daling in prijzen voor de middenhuur sector. Waar minister Hugo de Jonge zegt dat de huurprijzen van de ‘middenhuur’ niet ver genoeg gestegen zijn om deze prijzen te drukken, wil de Jonge dat maandelijkse huurprijzen tot maximaal € 1000,- worden bepaald op basis van de kwaliteit van de woning.

De Woonbond vindt een bedrag van € 1000,- te laag. “Ook door de WOZ-waarde van een woning en het energielabel krijgt een woning meer waarde. Heel veel woningen vallen hierdoor al snel boven deze grens.” Aldus de Woonbond.

Stijging in commerciële sector

De commerciële huursector is in de afgelopen jaren enorm hard gegroeid. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan een miljoen huurwoningen in handen van commerciële verhuurders. Meestal gaat het hier om beleggers met een kleine vastgoedportefeuille. Zij hebben bestaande woningen hebben opgekocht om weer voor een flink bedrag te verhuren. Hierdoor vissen veel starters die graag een eerste huis kopen achter het net. Maar… zoals we in een eerder artikel lazen, dalen ook de prijzen van de koophuizen eindelijk weer.

huizen vrije sector huur