Op tijd op school!

Een groot voordeel van antikraak wonen is dat je op zeer unieke locaties terecht kunt komen. Boerderijen, verzorgingstehuizen: niets is te gek. Wij spraken met Bram die voor Interveste in een schoolpand woont in ’s-Hertogenbosch. Bram heeft twee grote interesses: horloges en muziek, iets wat direct duidelijk wordt zodra we het klaslokaal binnenstappen waar Bram woont.

Zijn kamer was oorspronkelijk een klaslokaal. Nu is deze gevuld met alles wat te maken heeft met horloges en muziek. Het eerste wat bij binnenkomst van zijn kamer in het oog springt is de werkbank die pal bij de deur staat. “Ik ben dus een horlogemaker zoals je ziet”, vertelt hij terwijl hij richting de werkbank knikt. Op de werkbank liggen allerlei soorten klein gereedschap. “Hier ben ik voor opgeleid. Op het moment heb ik geen baan in de horlogerie, maar daar ben ik wel naar op zoek. Toen ik klaar was met de mavo wist ik wel dat ik iets met technische vakken wilde leren, maar ik wist nog niet precies wat. Ik ben toen bij een banenbeurs geweest waar ik het vak horlogemaker ontdekte. Toen dacht ik: dat is speciaal, dat moet ik proberen!”

Horlogemaker Bram 's-Hertogenbosch School - Klaslokaal

Horlogerie
Bram neemt plaats achter de werkbank en legt zijn horloge neer. Hij bestudeert deze aandachtig met zijn horlogemakersloep. “Met het gereedschap dat ik heb kan ik horloges schoonmaken en kijken wat er mee aan de hand is. Dit gereedschap is echt duur en moet zelfs uit Zwitserland komen. Sommige horloge onderdelen zijn zo klein dat je voor iedere handeling ander gereedschap nodig hebt. Wanneer je een horloge draagt tijdens het mountainbiken, dan kan het binnenwerk los trillen. De gevaarlijkste sport? Golven! Die enorme klap die bij de pols vrijkomt, kan ervoor zorgen dat je het hele uurwerk kapot slaat.”

Bram vertelt verder: “Ik kijk nu ook naar andere banen in de microtechnologie om daar aan de gang te gaan tot ik de juiste baan vind in de horlogerie. Het komt goed uit dat ik nu hier goedkoop kan wonen waardoor ik kan nadenken over wat ik precies wil gaan doen. De horlogerie is een heel moeilijke branche om in door te groeien. Bedrijven die nu horlogemakers in dienst hebben of nog aan gaan nemen, willen hen daarom aan de werkbanken houden omdat er een tekort aan komt.” Maar dit houdt Bram niet tegen om zijn passie te volgen. “Ik wil daarom in de toekomst misschien zelf nog een zaak gaan starten, want ik wil het ondernemen ook meemaken. Je werkt als horlogemaker dan vaak in de after sales, oftewel het onderhoud en restauratie.”

Horlogemaker Bram 's-Hertogenbosch School - Horloge maken

De school
Bram is met toeval op de kamer in het schoolpand terechtgekomen. “Een vriend van mij noemde mij op de Facebookpagina van Interveste, want hij wist dat ik op zoek was naar een kamer in de buurt van het centrum van ’s-Hertogenbosch”, vertelt hij. “Toen ik de advertentie zag dacht ik: nou dit ziet er toch wel heel betaalbaar en groot uit; laat ik maar even gaan kijken. Binnen drie dagen kon ik al in mijn kamer terecht. Dat was toch wel heel fijn want zo vlug gaat het volgens mij nooit.” Wanneer Bram gevraagd wordt of hij goed kan opschieten met de andere bewoners is hij enkel positief. “De huisgenoten zijn allemaal verschillend. Ze variëren van studenten en jong werkenden tot mensen van middelbare leeftijd. Dit viel mij eerlijk gezegd erg mee. Het is de eerste keer dat ik antikraak woon en ik verwachtte van die rare mensen hier aan te treffen. Maar het is hier een leuke, gezellige bende met zijn twaalven. Het internet is nu ook lekker goedkoop”, vertelt Bram lachend: “Je betaalt met twaalf man geen knoop voor een router”.

Muziek
In de kamer van Bram valt naast de werkbank de gigantische kast met langspeelplaten gelijk op. “Muziek is naast horloges ook een grote hobby van mij”, vertelt hij terwijl hij naar de kast toe loopt. “Ik heb ooit de platencollectie van Mental Theo over kunnen nemen. Een gedeelte van die platen gebruikte hij zelfs tijdens zijn optredens.” Bram pakt een van de langspeelplaten uit de kast en legt hem op één van de platenspelers die langs de kast staan gepositioneerd. “Omdat tegenwoordig vrijwel alles digitaal is, komt vinyl in de garage te staan. Nu heb ik die verzameling voor een prikkie over kunnen kopen, heel leuk om mee te draaien moet ik zeggen.” Bram pakt met deze woorden weer een andere plaat uit de kast om klaar te leggen op zijn dj-set. “Ik heb de collectie van Mental Theo nu drie jaar maar ik heb nog steeds niet alles geluisterd.”

Antikraak
Het schoolpand wordt beheerd door bewoners die geplaatst zijn via Interveste. Door het schoolpand antikraak bewoonbaar te stellen, bespaart de gemeente op beveiligingskosten voor het pand, raakt het pand niet verloederd en krijgen mensen zoals Bram de kans om goedkoop te wonen. Wanneer we aan Bram vragen of hij het toch niet apart vindt om in een school te wonen reageert hij enthousiast: “Nee, ik vind het juist leuk! Het heeft ook voordelen, normaal zit je op een  kleine studentenkamer waar je de hoofdprijs voor betaalt. Hier heb je een compleet klaslokaal voor maar 180 euro. Perfect!”

Facebook antwoorden