Oude vrouw wijst 1 miljoen dollar af

Velen zullen de Amerikaanse animatiefilm ”UP” wel kennen. Deze film is uitgebracht in 2009 door Pixar Animation Studios. UP is deels gebaseerd op een prachtig waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in de Amerikaanse stad Seattle. Hier staat namelijk een woning die wel een heel spraakmakend verleden kent.

Animatiefilm ‘UP’

De film UP gaat over een oude man, genaamd Carl Fredricksen, die er altijd al van heeft gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Hij woont vele jaren met zijn jeugdliefde in een klein knus huisje. Samen willen ze gaan sparen om dit mogelijk te maken. Dan komt zijn vrouw en grote liefde te overlijden. Hij blijft alleen achter in het huisje waar hij zoveel herinneringen aan heeft. Als een grote investeerder zijn huis wil opkopen en plat wil walsen om er nieuwbouw voor in de plaats te laten komen, besluit Carl om zijn laatste droom uit te laten komen. Met zijn huis en al verkassen naar Zuid-Amerika naar het plekje waar hij altijd al heen wilde gaan. Hij bevestigt duizenden ballonnen aan zijn huis om zo naar de Zuid-Amerikaanse wildernis te vliegen. Hij ontdekt echter te laat dat er nog één persoon aan boord is: de overenthousiaste achtjarige padvinder Russell.

Woning Edith Macefield

De bovenstaande foto is gemaakt in Seattle. Maak kennis met de voormalig bewoonster van deze woning, genaamd Edith Macefield, geboren in 1921. In tijden van oorlog had Edith gelogen over haar leeftijd om Engeland te kunnen ondersteunen. Zelfs toen anderen ontdekten dat ze geen 18 was, bleef Edith actief in Engeland om voor wezen te zorgen. Toen haar moeder ziek werd keerde ze terug naar Seattle om voor haar te kunnen zorgen. ‘Ze liet me beloven dat ik haar thuis zou laten sterven en niet in een of andere faciliteit. Ik heb me aan deze belofte gehouden’.

Edith bleef na de dood van haar moeder in het ouderlijk huis wonen. De 108 jaar oude woning werd door de jaren heen steeds meer omringd door het omliggende nieuwbouw project. In 2006 kreeg Edith een bod van 1 miljoen dollar voor de woning, maar ze wees het af. De weigering om het huis te verkopen maakte Edith tot een plaatselijke heldin en bracht haar nationale aandacht van de media. “Ik wil niet verhuizen, ik heb het geld niet nodig, geld betekent niets”, zo gaf ze aan.

Ware vriendschap

Barry Martin voor het beroemde huisje
Barry Martin voor het beroemde huisje

Barry Martin was de projectleider van het bouwproject rondom het huis van Edith. Nadat Barry in contact was gekomen met Edith, begonnen de twee een hechte vriendschap. Helaas werd er bij Edith alvleesklierkanker geconstateerd. Toen ze steeds zieker werd, was het Barry die voor haar zorgde. Twee jaar lang dreef hij haar naar afspraken, verzorgde haar, maakte haar schoon en gaf haar te eten. Hij luisterde naar de verhalen van Edith over het ontsnappen aan de nazi’s en haar verleden als spion voor de geallieerden.

Uit het oog, maar niet uit het hart

Edith Macefield
Edith Macefield

Edith stierf in 2008, op 86-jarige leeftijd. Al eerder had ze aangegeven dat na haar dood de woning aan Barry geschonken moest worden. Geïnspireerd door hun vriendschap, schreef Barry een boek over alles wat hij van Edith had geleerd. Behalve de inspiratie voor de animatiefilm Up, heeft het verhaal van Edith veel indruk gemaakt op mensen rond de hele wereld.

For Sale….

Het huisje staat te koop
Het huisje staat te koop

Eerder in 2015 is er geprobeerd om door middel van een fundraising de woning te verplaatsen om zo een familie in nood te kunnen helpen. Dit is uiteindelijk niet gelukt. De woning staat op dit moment nog steeds op dezelfde plek in Seattle. Helaas is het pand op dit moment helemaal dicht getimmerd en wordt het hoogstwaarschijnlijk gesloopt.