Ouderen die met antikraakjongeren wonen

De Kreek IJsselmonde - Rotterdam

Ouderen die samenwonen met jongere antikraakbewoners. Kan dan? Jazeker! Dat laat dit project in IJsselmonde goed zien waar 55-plussers samenwonen met vier Interveste antikraakbewoners.

Zorginstellingen kampen regelmatig met leegstand van woonruimtes. Vaak gaat het om renovatieprojecten of verhuizingen. De bewoners die soms verstandelijke beperkingen hebben of tot de ouderen van ons land behoren, zullen dan verhuizen naar nieuwe panden of tijdelijke onderkomens. Maar dat kan uiteraard nooit allemaal tegelijk. Vooral bij de grotere instellingen kan dit proces maanden duren. Zodoende blijven er bewoners wonen tussen de leeggekomen appartementen en dat geeft voor de bewoners geen veilig gevoel. Leegstand trekt altijd personen aan die daar niet thuishoren. Maar ook het praatje wat je regelmatig maakte met je buren is niet meer mogelijk. De oplossing? Tijdelijke bewoners plaatsen met zorgaffiniteit.

Tijdelijke bewoners met zorgaffiniteit

Interveste is gespecialiseerd in het samenbrengen van leegstaande woonruimtes en woningzoekenden die tijdelijke woonruimtes zoeken. Door onze selectieprocedures kunnen we naast de juiste doelgroep qua leeftijd of inkomen ook extra selectie-eisen stellen. Zo vroegen we voor een project in IJsselmonde specifiek om jongere antikraakbewoners die affiniteit hadden met de zorg. Dat kon in zowel werkervaring zitten als in de opleiding die ze volgen.

De Kreek in IJsselmonde

IJsselmonde is een stadsdeel in Rotterdam. In dit stadsdeel ligt de wijk Kreekhuizen en in deze wijk staat ‘De Kreek’. Dit is een woongebouw met maar liefst 220 huurappartementen en enkele koopwoningen. De bewoners van de flat zijn voornamelijk 55-plussers, maar de meeste bewoners zijn de 70 al ruimschoots gepasseerd. Een aantal jaren terug kregen de bewoners te horen dat er asbest in de muren aanwezig was en er bleek maar één oplossing mogelijk: alle muren strippen en renoveren.

Enorme klus

Dat klinkt als een enorme klus en dat is het ook. Alle bewoners zullen moeten verhuizen, want de renovatie duurt 1,5 tot twee jaar. En ook dat is weer een enorme opgave, want niemand wil verplicht verhuizen en voor sommige bewoners zit er na de twee jaar tijd ook niets anders op dan na die periode weer terugverhuizen. Twee keer verhuizen in twee jaar tijd. Dat is uiteraard een behoorlijke opgave voor veel mensen en als je al op leeftijd bent dan kan dit een nog zwaardere last zijn.. Toch gaat de gezondheid van de bewoners voor en de woningcorporatie Woonbron kan niet anders dan voor deze oplossing kiezen.

De laatste status wordt doorgenomen door Michael van Interveste met Lianne
De laatste status wordt doorgenomen door Michael van Interveste met Lianne

Wat te doen met de leeggekomen appartementen

Maar hoe ga je dan om met de leeggekomen flats? Je kunt ze tijdelijk verhuren, maar je wilt ook dat mensen zich er thuis en veilig blijven voelen tot de tijd dat iedereen is verhuisd. Interveste kreeg de vraag zich hierin te verdiepen en wij besloten op zoek te gaan naar woningzoekenden die affiniteit hebben met de zorg en het leuk zouden vinden extra taken op zich te nemen. Er vonden speciale intakegesprekken plaats, naast de gewone selectieprocedure. We vonden zo een viertal bewoners die ons geschikt leken om op te passen en mee te helpen.

Integrale veiligheid

Een van deze nieuwe bewoonsters is Lianne (25). Ze studeerde Integrale veiligheid aan het HBO en heeft in het verleden ook in de zorg gewerkt. Toen werkte ze met demente ouderen. Dus toch net iets anders. “Deze ouderen in De Kreek wonen veelal helemaal op zich zelf. Je voelt de frustratie bij veel ouderen. De verhuizing is het gesprek van de dag”, zo zegt ze. De locatie van De Kreek blijkt overigens erg in de smaak te vallen. “Ik kan met mijn fiets naar mijn werk, maar ook met het openbaar vervoer zit je hier geweldig. Ik kan me voorstellen dat veel ouderen hier graag wonen. De bushalte ligt om de hoek en ook het treinstation bevindt zich daarnaast. Mijn familie woont ook in de regio, dus ik kan er makkelijk op bezoek.”

Station Lombardijen ligt om de hoek

Op de vraag of ze het vervelend vindt dat ze niet tussen leeftijdgenoten zit antwoord ze resoluut: “Nee hoor! Het bevalt hier prima en ik maak graag een praatje met de oudere bewoners.” Het sociale aspect van de bewoning is belangrijk, maar na overleg tussen de bewoners, Woonbron en de Interveste bewoners bleek met het oog op de huidige leegstand veiligheid en leefbaarheid ook echt onderdelen zijn waar de Interveste bewoners bij kunnen en moeten gaan helpen. Door de vele verhuizingen wordt er ook veel vuilnis langs de straat gezet en soms ook op plaatsen waar dat niet hoort. Aan de bewoners om dat ook snel door te geven. Net zoals vreemde snuiters die eventueel bij lege flats naar binnen kijken.

Grof vuil langs de straat
Niet al het grof vuil blijft lang staan naast de flat.

Ook wij leren hiervan

Een mooi project, waar ook wij als Interveste samen met de bewoners veel van leren. We hopen dan ook dat er snel een vervolg project komt, want binnenkort worden de huidige appartementen al allemaal gestript. De tijdelijke bewoners van Interveste hopen op doorplaatsingen naar andere ruimtes, het liefst als tijdelijke bewoners in het andere deel van de flats of andere woonruimte in de buurt. We hopen dat we ze verder kunnen helpen, maar helaas hebben ook wij dat niet in de hand.

Buiten praten twee ouderen, gesteund door hun blauwe rollators, over de aankomende verhuizing. De een blijkt nooit meer terug te willen, maar de andere mevrouw wil over twee jaar gewoon weer terugkomen. Het bevalt hier immers erg goed. Als we weglopen zien we dat ze vriendelijk gedag zeggen tegen Lianne die ze groet.

We hopen dat zowel de oudere dames als Lianne weer geschikte woonruimtes zullen vinden. Hier in de Kreek, of ergens anders.