Paleis van dictator te koop

Kasteel Franco
By Ird ge (Own work) [CC BY-SA 3.0 es], via Wikimedia Commons
In Spanje staat een kasteel te koop. Nou staan er wel meer kastelen te koop en zo bijzonder is dat dus niet. Maar dit is toch wel een speciale. Je kunt je zelfs afvragen of je hier wel wilt wonen, want het gaat om het zomerhuis van de Spaanse dictator en fascist Franco.

Je staat er bijna niet bij stil, maar tot 1975 werd Spanje met harde hand geregeerd door deze dictator die vele duizenden executies op zijn naam heeft staan. Tegenstanders kon hij niet gebruiken. Franco had banden met Hitler en Mussolini die hem hielpen om de Spaanse Burgeroorlog te winnen in 1939. Vreemd genoeg bleven consequenties na WOII door andere Europese landen uit. Franco kreeg zelfs goede betrekkingen met Belgie waar Fabiola en Leopold hem hielpen de contacten met andere Europese staten te verbeteren. Na Franco’s dood in 1975 werd echter snel duidelijk dat heel Spanje zo snel mogelijk van alle herinneringen aan deze dictatoriale tijd af wilde. Straten en pleinen werden snel hernoemd en Franco’s verleden werd waar mogelijk gewist. Toch werd pas in 2005 het laatste standbeeld van Franco uit Madrid verwijderd.

LoischantadaOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Paleis de Meirás (Pazo de Meirás)

Pazo de Meirás werd aan Franco geschonken door de lokale bevolking na zijn overwining op de burgeroorlog. Tenminste zo deed hij het geloven. In werkelijkheid moesten de bewoners van de provincie A Coruña (Galicië)  geld afstaan om het gebouw te kunnen bekostigen. Deed je dat als bewoner niet… nou ja, laten we zeggen dat dat niet echt gewaardeerd werd door het regime van Franco.

Spaans Cultureel Erfgoed

Na het overlijden van Franco werd het huis eigendom van zijn dochter die er tot eind december 2017 woonde. Ze weigerde het pand open te stellen voor het publiek, terwijl het in 1991 tot Spaans Cultureel Erfgoed benoemd werd. Nu mag je wat ons betreft bij die benoeming ook vraagtekens zetten aangezien het stierenvechten ook Spaans Cultureel Erfgoed is…

Te koop

In elk geval staat het zomerhuis nu te koop. 15 kamers, 16 hectare aan jachtgrond, een eigen kapel (Franco was streng katoliek). Wil je weten hoe het eruit ziet? Check dan het filmpje op Youtube dat werd geplaatst door de verkopende partij. Ze laten je beelden zien van Franco in dit pand. Een aparte manier van verkopen is het wel. Voor 8 miljoen euro zou je de eigenaar moeten zijn.

Oh.. en er is een kans dat de verkoop helemaal niet doorgaat, want de bevolking wil dat dit kasteel voor het publiek open blijft en niet privé bezit wordt vanwege de historie van het pand. We vermoeden dus met de betaling van 8 miljoen euro je er nog niet helemaal bent.

 

Facebook antwoorden