Prachtig wonen in Rotterdam

De ‘Boekholt’ aan de Robert Kochplaats was bekend als hét verzorgingstehuis van de wijk Ommoord in Rotterdam. Inmiddels beheert Interveste het hele gebouw en worden de ruime studio’s verhuurd. Veel kamers voor lage prijzen in een groene en actieve omgeving. Kent u de geschiedenis van dit gebied al? Wij nemen u graag mee terug in de tijd!

In de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond er behoefte aan meer woningen in Rotterdam. De stad was aan het groeien en zo ook het inwonersaantal. Men besloot een nieuwe wijk aan te leggen in de Prins Alexanderpolder die de eeuw ervoor drooggelegd was. Het plan was om de wijk te voorzien van maar liefst 12.500 woningen. Hoogbouw in het midden, laagbouw eromheen.

Tijdelijk wonen in Rotterdam - Ommoord in aanbouw
Rotterdam Ommoord in aanbouw

Voor het ontwerp van dit plan werd Lotte Stam-Beese aangetrokken. Zij werkte na de oorlog ook aan het ‘Basisplan voor de wederopbouw van Rotterdam’, maar bekender is zij als architecte verantwoordelijk voor Kleinpolder, Pendrecht, Hoogvliet en Het Lage Land (beter bekend als Alexanderpolder).

In 1965 werd de eerste paal de grond in geslagen. En palen slaan was nodig, omdat het gebied met 4 tot 6 meter onder NAP de diepst gelegen veenpolder van Nederland is.

In 1967 trok het eerste gezin van de wijk in de eerste woning aan de Kellogplaats.

Tijdelijk wonen in Rotterdam - Boekholt Ommoord - Anno 1982
Verzorgingstehuis Boekholt in Ommoord – Anno 1982

Veel licht

Het grootste voordeel van het bouwen van laagbouw om de hoogbouw heen was dat de lichtinval overal goed te noemen is. Rondom de hoogbouw heen liggen grote groene stroken natuur en in het midden loopt tegenwoordig de sneltram. Sinds 2005 is men begonnen de hele wijk op te knappen en opnieuw aan te kleden.

Winkelcentrum Binnenhof

Het winkelcentrum Binnenhof op 5 minuten loopafstand van de Robert Kochplaats is voorzien van alle gemakken en heeft maandelijks veel leuke activiteiten voor de buurt. Zo werd er afgelopen maand voor de jeugd een Paaltjesvoetbalevenement gehouden en ook werd er een Pasar Malem gehouden (Oosterse Markt). En aankomende maand vind het Rotterdams Korenfestival plaats in het winkelcentrum. Uiteraard kun je er ook heerlijk winkelen.

Op 15 minuten van Rotterdam Centraal

Vind je niet wat je nodig hebt? Dan pak je de sneltram die naast het winkelcentrum ligt. Hij doet zijn naam eer aan, want in slechts een kwartier brengt deze je naar Rotterdam Centraal. Vandaaruit kan je natuurlijk ook naar Den Haag, Utrecht of Amsterdam.

Tijdelijk Wonen Rotterdam Ommoord met goed sneltramverbinding
Sneltramverbinding Rotterdam Ommoord

Flora en Fauna

Ook aan flora en fauna geen gebrek bij de Robert Kochplaats. Op 5 minuten afstand ligt de prachtige Wijktuin. In eerste instantie was dit de opslagplaats van overtollig grond en tuin die vrijkwamen bij de bouw van de wijk. Hierdoor ontstonden allerlei heuvels. Toen de natuur eroverheen begon te groeien ontstond er een prachtig natuurgebied. Er is een amfibiënpoel en er zijn inmiddels ruim 40 vogelsoorten waargenomen. Voor de kenners onder ons: o.a. de grote bonte specht, de matkop, de aalscholver en zelfs de ijsvogel behoren tot de fauna in de Wijktuin.

Tijdelijk wonen Rotterdam Ommoord - Wijktuin
De Wijktuin in Ommoord – Rotterdam | Foto: Ernst Blok

 

Kortom, er is behoorlijk wat te vertellen over de Robert Kochplaats en de wijk Ommoord. Mocht je meer willen weten, of ben je op zoek naar een mooie goed betaalbare locatie om tijdelijk te wonen, bekijk dan onze aanbodpagina en maak een Mijn Interveste account aan zodat je op onze woningen kunt reageren.