Prijzen van wonen in Amsterdam

Wil jij graag wonen in Amsterdam? Dan weet je dat je de hoofdprijs betaalt. En hoe vervelend dit ook is, wie wil wonen in de hoofdstad moet er iets voor over hebben…

Huren in Amsterdam, hoeveel kost dat nou?

Wanneer je op zoek bent naar een huurwoning in Amsterdam, zoek je uiteraard naar een woning waar je de meeste vierkante meters kunt bemachtigen voor een zo klein mogelijk prijsje. Lastige opgave. Zeker wegens de flinke inflatie… Wij hebben voor je uitgezocht wat de prijsontwikkeling doet per stadsdeel, gebaseerd op resultaten van het afgelopen jaar.

Kies voor omliggende plaatsen

prijzen aantal m2
de actuele huurprijzen in Amsterdam in €/m2:

Tot en met juni 2022 liepen de gemiddelde vierkante meter prijzen in de vrije sector uiteen, van € 20,78 in Zuidoost tot € 29,01 in het centrum van Amsterdam. Dat is een bizar verschil als je het ons vraagt! Maar wanneer je net over de grens van Amsterdam naar woonruimte gaat kijken, zie je dat wonen in de omliggende dorpjes vele malen goedkoper is. Neem Diemen bijvoorbeeld, daar betaal je ‘slechts’ € 18,15 per vierkante meter! Dat is ruim elf euro goedkoper.

In de tabel zie je de actuele prijzen van Amsterdam en omliggende plaatsen weergegeven. Deze tabel komt uit de zomer van 2022. Zoals je kunt zien vind je de goedkoopste huurwoningen op dit moment in Diemen, Amstelveen, Amsterdam Zuidoost en Duivendrecht.

Alleen in Amsterdam?

Niet alleen het wonen in Amsterdam is duur. Overal zijn de huurprijzen sinds juli dit jaar fors gestegen. De prijzen van huurwoningen zijn met gemiddeld 3 procent omhoog gegaan sinds de sterkste stijging in 2014, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De huurprijzen van sociale huurwoningen stegen in 2022 met gemiddeld 2,6 procent, terwijl die van de vrije sector met gemiddeld 3,8 procent omhoog ging. Vorig jaar was deze stijging voor de vrije sector nog circa 2,2 procent. Bizar hard gegroeid dus…

Wanneer sociale huur of vrije sector?

Bij sociaal huren geldt een inkomensgrens. De huurprijzen en huurverhogingen zijn gereguleerd: huur je in de particuliere/vrije sector, dan is dit niet het geval. Of een woning tot de sociale huur of vrije sector behoort, hangt af van hoeveel punten een woning haalt in het waarderingsstelsel.

Een woning wordt beoordeeld op een aantal punten en dit aantal punten bepaalt ook hoeveel de kale huur mag bedragen. Is de waardering – en dus de huur – duurder dan € 763,46 euro, dan valt de woning in de vrije/particuliere sector. Waarom precies dit specifieke bedrag? Dit is de zogenoemde liberalisatiegrens. Boven deze grens hoeft de huur niet meer gekoppeld te zijn aan de puntentelling en kan de verhuurder zelf een prijskaartje aan de woning hangen.

Prijzen bevriezen

Tijdens de coronapandemie werd bovenstaand beleid door het kabinet tijdelijk aangepast. Sociale huurprijzen werden even bevroren, maar mochten sinds 1 juli 2022 weer verhoogd worden voor de al hurende bewoners. Dat mocht met maximaal € 50,- voor de middeninkomens en maximaal € 100,- voor de hogere inkomens. Er is nog één uitzondering op de regel: Betaal je minder dan € 300,- huur, dan mocht de huur worden verhoogd, ongeacht wat het inkomen van de huurder is.

In de vrije sector zijn de huurprijzen voor zittende bewoners tot 1 mei 2024 begrensd. In 2022 mag de huur in de vrije sector met maximaal 3,3 procent worden verhoogd.

Grootste huurstijging in Amsterdam

Toch stijgen huurprijzen in Amsterdam exorbitant. Amsterdam heeft namelijk te maken met een stijging van gemiddeld 3,6 procent. Het effect van bewonerswisselingen als gevolg van de huurstijging is hier met 1,1 procent ook het hoogst in Nederland.

Als er een nieuwe huurder in een woning komt, mag de verhuurder de huurprijs met meer geld verhogen. Om deze reden heeft het CBS ook gekeken naar de huurprijsontwikkeling met én zonder bewonerswissel. In de Amsterdam is het effect hiervan ook goed te zien: in woningen waar een huurder blijft zitten, is de huurprijs met circa 2.5 procent gestegen, terwijl dit mét bewonerswissel oploopt naar zeker 3.6 procent.

Prijsstijging huren
Bron: CBS september 2022

Waardebepaling van jouw woning

Ben jij benieuwd naar de waarde van jouw Amsterdamse woning en nieuwsgierig of jouw huurprijs overeenkomt met de actuele woningwaarde bij het WOZ? Je berekent het snel op de website van Huizenprijzen.nl!