Record aantal transformaties

transformatie kantoren woning

Steeds meer kantoren worden omgebouwd tot nieuwe woningen. De trasnformatie van kantoren heeft vorig jaar met 750.000 vierkante meter een record opgeleverd aan nieuwe woningen.

De hoeveelheid vierkante meters aan getransformeerde ruimtes is een verdubbeld ten opzichte van 2015. Toen werden ongeveer de helft van het aantal leegstaande kantoren omgebouwd tot woonappartementen, studentenhuizen of onderdak voor vluchtelingen. Vorig jaar werd maar liefst driekwart van alle leegstaande kantoren omgebouwd tot woonruimte. Het overige deel werd gesloopt of werd getrasnformeerd tot hotel, winkel of school.

Meer vergunningen, minder kieskeurig

Door een versoepeling van het vergunningsbeleid door gemeentes moet het oplopende tekort aan koop- en huurwoningen, enigszins terug worden gebracht. Ook is het opmerkelijk dat kopers weinig tot geen hinder ondervinden van kantoren die eigenlij, minder geschikt zijn voor bewoning. Vooral door het enorme tekort aan aanbod zijn mensen minder kieskeurig.

In de laatste drie maanden van vorig jaar gaven gemeentes meer dan 16.000 vergunningen af voor het bouwen van woningen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  Dit is bijna één derde meer dan in dezelfde periode in 2015.

Bedrijfsterreinen in trek

Het is nieuw dat kopers zo veel interesse hebben in kantoren op locaties die tot voor kort ‘ongepast’ waren, zoals bedrijfsterreinen. Je ziet steeds vaker dat ook op deze plekken meer kantoren getransformeerd worden in woningen.

bron: Telegraaf.nl