Rekenen met energieverbruik. Zo bespaar jij kosten!

De energieprijzen rijzen de pan uit en voorlopig lijkt dit ook nog niet te minderen. Natuurlijk willen we niet in de kou zitten, maar wel graag besparen op de torenhoge energiekosten. Wij hebben het voor je uitgezocht: wat heeft invloed en wat niet.

Gasverbruik bij thuiswerken

Nu de coronapandemie lijkt afgelopen te zijn, werken we waar mogelijk nog steeds veel thuis. In veel opzichten is het thuiswerken een fijne bijkomstigheid. Thuiswerken scheelt veel reistijd en reiskosten, maar daar tegenover staat helaas wel dat er meer energie verbruikt dan wanneer je op kantoor werkt. Zeker nu de harde Nederlandse winter weer voor de deur staat.

Het Nibud geeft aan dat thuiswerken minimaal drie euro per dag extra kost. Vorig jaar heeft het Nibud ook een meting gedaan en bestond dit bedrag nog uit twee euro. Waarop dit bedrag is gebaseerd? Er is niet alleen gerekend voor gas en stroom, maar ook zijn er extra kosten voor het ‘onderhoud’ van onszelf nodig. Denk bijvoorbeeld aan eten en drinken. Je auto rijdt ook niet zonder benzine, toch?

tekst gaat verder onder de foto.

Thuiswerkplek
Thuiswerkplek

Stijging algemeen gebruik energie

Niet alleen de thuiswerkers hebben de afgelopen tijd meer energie verbruikt. Energieleveranciers stellen dat we met zijn alle enkele procenten (!!) meer energie zijn gaan verbruiken sinds de corona. De meeste Nederlandse energie wordt verbruikt door grotere bedrijven, waardoor het ontzettend moeilijk is om precies te meten wat het verbruik van huishoudens is.

Wat we wél zelf kunnen doen, is het berekenen wat we minder kunnen verbruiken op basis van de twee belangrijkste pijlers: het stroomverbruik en gasverbruik.

Dagelijks verbruik

Volgens onze energieleveranciers stoken we in Nederland ruim 80% tussen de wintermaanden, vanaf oktober tot en met maart. (Ja, we verbruiken deze 80% binnen slechts 181 dagen!) Het is mogelijk hier ook weer een verdeling in te maken, als je de weekenden en feestdagen er vanaf trekt. Je houdt dan een totaal van 129 dagen over op basis van een volledige werkweek.

Gas slurpers

Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld 1.100 kuub gas per jaar. 80 procent daarvan is 880 kuub. Deel dat door de 181 dagen en je hebt een gemiddeld verbruik van 4,86 kuub per dag. Dat is omgerekend € 12,58 euro per dag (bij een prijs van € 2,59 euro per m3 in augustus 2022). Nu is het natuurlijk niet zo simpel door te zeggen dat je 4,86 kuub per werkdag kunt besparen als je op je werk gaat zitten. Als je thuis komt wil je er lekker warm bijzitten, kook je voor je gezin en neem je een warme douche.

Kortom, je verbruikt ook op werkdagen nog redelijk wat energie. Volgens de cijfers van financiële vergelijkingssite PriceWise is een CV goed voor 75% van het dagelijkse gasverbruik. De overige 25% gaat naar het verbruik van warm water en douchen. Dat is al bijna 3.65 kuub per dag.

Maar goed, dat is allemaal leuk berekend.. De meeste kosten zitten hem natuurlijk in het verwarmen van je woning. Je zou de verwarming aan kunnen zetten als je uit bed komt én als je thuis komt.. maar dit maakt de besparingsmarge wel heel klein. Gemiddeld zitten 20% van de dagelijkse stookkosten in het opwarmen van een woning. Om meer geld te besparen verplaatsen we het gebruik van de verwarming naar enkel het moment van thuiskomen. Je wilt immers ’s avonds wél warm in de woonkamer zitten.

tekst gaat verder onder de foto.

verwarming instellen
Instellen van de thermostaat

Meten is weten, meestal…

Toch blijft het erg lastig om precies vast te stellen hoeveel energie er nu eigenlijk gebruikt wordt bij het warm stoken van een huis. Maar waarom kunnen we nou geen duidelijk antwoord geven op de vraag wat het precies kost om een huis te verwarmen? Het gasverbruik is in iedere woning anders en afhankelijk van enorm veel factoren. Denk hierbij aan de isolatie van het huis, de oppervlakte van het huis, de locatie en eventueel hoogte, de begintemperatuur bij het opwarmen van de woning en ga zo maar door…

Stroomverbruik

We kunnen natuurlijk beter kijken naar wat we wél weten. Laten we beginnen bij stroomverbruik, want daarvan zijn de extra kosten vrijwel verwaarloosbaar.
We nemen even een voorbeeld van een laptop. Het gemiddelde stoomverbruik van een laptop ligt op ongeveer 135 Wh per dag. Daarbij nemen we even een “gemiddeld nieuwe” laptop, want gebruik je de nieuwste laptop, dan kom je op nog minder kosten uit. (Misschien ook wel een goed excuus voor een nieuwe laptop.) Gemiddeld kost een laptop 0,08 euro per dag aan stroomverbruik. Een mobiele telefoon verbruikt logischer wijs nog veel minder, het is een veel kleiner apparaat met een kleinere batterij. Stroomverbruik van een telefoon ligt op ongeveer 13 Wh per dag. Omgerekend is dit zo’n € 0,01 euro per dag

Zelfs als je alle 103 dagen weer op kantoor of buitenshuis werkt, bespaar je gemiddeld maar € 9,26 euro aan stroom met de huidige prijs van ongeveer € 0,6 euro per kWh. Niet bepaald de moeite waard dus.

Warmtepomp en het prijsplafond

Echter, is dat een ander verhaal voor mensen die geen gas meer hebben en op een warmtepomp zijn overgegaan. Zoals we weten, zal in 2023 het prijsplafond van start gaan om de kosten voor energieverbruik te minderen.

In de huidige situatie is het zo dat een warmtepomp goedkoper is dan het gebruik van een cv-ketel. Nu het prijsplafond is ingeschakeld zullen de kosten van huis dat volledig draait op elektriciteit, aanzienlijk hoger worden. De kosten van een cv-ketel worden namelijk per ingang van het prijsplafond gehalveerd. Terwijl de kosten van een warmtepomp met maximaal 31% verlaagd worden. Aldus Bouwtotaal.

Verhouding tussen gas- en stroomverbruik

De reden voor dit grote verschil tussen de kosten van gas en stroom bij het prijsplafond, is dat het maximale verbruik van het prijsplafond veel lager ligt dan de kosten zónder een prijsplafond. Voorheen was de prijs van een kilowattuur vier keer zo laag dan de kosten van één kuub gas.

Verwarmen met airco

Een mogelijkheid voor het verminderen van de torenhoge energierekening bij het gebruik van een warmtepomp kan bijvoorbeeld door gebruik van een airco of elektrische kachel. Ik hoor je denken, dit gaat toch ook op stroom? Ja, dat klopt. Maar met behulp van een elektrische kachel óf airco kun je ervoor kiezen om alleen de ruimtes te verwarmen waar je doorgaans het meeste bent, zoals de woonkamer.

Hoe dan ook, het blijft dus nog even afzien als het gaat om energieprijzen. Mocht je nog interesse hebben in woningen mét cv-ketel én willen genieten van de voordelen van het prijsplafond, wij hebben nog veel aanbod beschikbaar door het hele land. Je bekijkt het woningaanbod hier!

woonkamer met airco
Woonkamer met verwarmende airco