Rijksbouwmeester: Nederland staat leeg!

Floris Alkemade is Rijksbouwmeester. Daar zul je misschien nog nooit van gehoord hebben. Dat komt omdat er in Nederland ook maar één persoon die functie bekleedt. Alkemade juicht transformatie van gebouwen toe. In plaats van weilanden volbouwen met nieuwbouw, moet je nadenken over andere invullingen.

Floris Alkemade | Foto: Joost Bataille
Rijksbouwmeester Alkemade Foto: Joost Bataille

Een Rijksbouwmeester wordt voor een periode van vijf jaar aangenomen. Hij zal in het bijzonder aandacht hebben voor rijksmonumenten en de toepassingen van bijvoorbeeld beeldende kunst in rijksgebouwen. Alkemade is tevens architect en stedelijk ontwerper en met die kennis in zijn achterhoofd adviseert hij tevens de regering over het architectuurbeleid in Nederland. In een interview met Nieuwsuur geeft hij aan dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn in Nederland die volledig onbenut blijven. “Er staat veel ruimte leeg, maar nog steeds wil men blijven bijbouwen.”

Het Binnenhof in Den Haag zal in 2020 tijdelijk verhuizen

Blauwe zetels in expeditiehal

Als voorbeeld geeft Alkemade in het interview met Nieuwsuur de ophanden zijnde verhuizing van de Tweede Kamer. Het Binnenhof zal in ruim 5  jaar volledig gerenoveerd gaan worden. De Tweede Kamer verhuist gedurende die periode dan naar een expeditiehal waar nu vrachtwagens worden gelost. Een mooi project, maar uiteraard zit aan de verbouwing en verhuizing een aardige kostenpost vast. Dat is ook gelijk het grootste probleem. Investeerders voor deze transformatieprojecten moeten worden gevonden om de goede ideeën in de praktijk uit te voeren.

De stelling van Alkemade is overigens niet nieuw, maar een onderstreping van uitspraken die de vorige Rijksbouwmeester al aankaartte in 2013. En zelfs Tjeerd Dijkstra die tussen 1979 en 1986 de functie van Rijksbouwmeester bekleedde, werd duidelijk dat hij vooral met de huidige gebouwenvoorraad moest werken en minder aan nieuwbouw.