Ruim een miljoen nieuwe woningen nodig

De aankomende 25 jaar moeten er in Nederland zeker 750.000 tot 1,4 miljoen woningen bijkomen om te voorzien in de woningbehoefte. Dit is de conclusie van een vandaag gepubliceerde studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (IEB).

Het gaat hierbij niet alleen om nieuwbouw, maar ook om renovatie van tienduizenden oudere woningen. Veel huizen die in de periode na de oorlog gebouwd zijn hebben een grondige opknapbeurt nodig. Ze voldoen niet meer aan de eisen die vandaag de dag worden gesteld. Bijkomend voordeel is dat nieuwbouwhuizen veel minder energie nodig hebben door moderne isolatietechnieken en methoden.

Nieuwe bouwlocaties, vooral in de Randstad

De vraag naar woningen zal met name stijgen in Utrecht en Noord-Holland. In deze gebieden zal ook uitgeweken moeten worden naar nieuwe bouwlocaties waarvoor groene gebieden moeten wijken, zo geeft het IEB aan. Transformatie en herbestemming van leegstaand vastgoed zoals kantoren of oude  zorginstellingen zullen helpen met de groei, maar zeker niet genoeg capaciteit bieden om aan alle vraag te voldoen. Volgens het IEB zal deze herbestemming goed zijn voor ongeveer 50.000 nieuwe woningen.

Grootste groei vrije sector en koopwoningen

De grootste groei zal plaatsvinden in het segment van de koopwoningen. Dit heeft te maken met de stijging van het opleidingsniveau van de bevolking en de daarmee gepaarde welvaart. De vraag naar sociale huurwoningen zal daarmee stagneren. De vraag naar vrije sector woningen zal gezien de groeiende welvaart ook gaan stijgen.