Sealand: Het kleinste soevereine staatje van de wereld

Op ongeveer 10 kilometer van de Britse kust, ongeveer ten hoogte van Rotterdam ligt het kleinste vorstendom van de wereld. Prince Michael Bates zwaait er momenteel de sceptor. De geschiedenis lijkt een beetje het verhaal uit een oud jongensboek.

Het wordt door geen enkel vorstendom erkend, maar toch heeft Sealand zijn eigen postzegels, munten, paspoort en zelfs sportteams met bijbehorende kledij. 

Prinsdom Sealand
Prinsdom Sealand

Paddy Roy Bates

Roy Bates
Roy Bates

Sealand en werd in 1967 geclaimd door radiopiraat Paddy Roy Bates. Dat claimen kon nog in 1967, aangezien het fort verder lag dan 3 mijl van de kust: destijds de grens van territoriale wateren. Het gebied buiten deze territoriale wateren was niemandsland. Inmiddels is dit achterhaald en zou een dergelijke claim nooit mogelijk zijn.

Maunsell Fort

Sealand is een zogenaamd Maunsell-fort uit de Tweede Wereldoorlog, ook bekend als de Roughs Tower. Maunsell was de designer van de forten waarbij grote pontons met holle betonnen pilaren afvoeren naar een plek voor de Britse kust. Daar werd dan een ventiel opengezet en het ponton zakte naar de zandplaat op de zeebodem. Bovenop de betonnen pilaren kon dan een wacht worden geplaatst die de kustlijn in de gaten hield tegen mogelijke aanvallen van de Duitsers. Er werden in totaal vier van de platformen gebouwd.

Bezetting & krijgsgevangenen

De volgende scene is een van de belangrijkste geschiedenisfeiten van het prinsdom. In 1978 trokken een groep Nederlanders en een Duitse advocaat naat Sealand voor een ‘handelsonderneming’. Paddy Roy Bates was voor zaken in de UK en daarop besloten ze het eiland te bezetten. Ze kidnapte zijn zoon Michael. Maar al snel heroverde Paddy met een stel vrienden het eiland en daarop werden de Nederlandser en de Duitser als krijgsgevangenen vastgehouden. De Duitse overheid stuurde een afegzant om te onderhandelen en de Hollanders werden vrijgelaten. Over de Duitser werd moeilijker gedaan aangezien deze een Sealand paspoort had. Hij werd vastgehouden als landverrader.

The Pirate Bay

The Pirate Bay
Logo: The Pirate Bay

In 2006 brak er brand uit en een groot deel van het complex werd verwoest. Sealand werd gerestaureerd voor een bedrag van ongeveer 250.000 pond. Begin 2007 werd bekend dat het eiland verkocht zou gaan worden want Prince Roy bood het te koop aan voor 10 miljoen pond. Er was sprake van dat The Pirate Bay, van de bekende Torrent website, het fort wilde kopen. Ze wilden als baas van hun eigen land de auteursrechten omzeilen die gelden in alle andere landen. Maar toen hun mailtjes onbeantwoord bleven zagen ze er van af en kochten ergens anders een eiland. In een interview gaf Prince Michael aan dat hij bestanden delen via torrents als diefstal beschouwd. En diefstal hoort niet thuis op Sealand.

Koop je adelijke titel
Koop je adelijke titel op Sealand

Graaf of Gravin van Sealand

Op dit moment kun je via de website van Sealand allerlei snuisterijen kopen. Van het ‘nationale football shirt’ tot een aandeel van Sealand. Voor 200 pond word je of gravin van Sealand, maar voor een kwart van dit bedrag kun je ook gewoon baron of barones worden. Dus als je nog eens een adelijke titel wilt dragen, dan kun je deze kopen op de website van Sealand.