Serviceflats en zorgwoningen populair

Wat zijn de woonwensen van ouderen? Willen ze nog wel verhuizen en zo ja, welke woonvormen vinden ze interessant en waar zoeken ze op? In De Woonmonitor 2015 uitgevoerd door Bureau Vijftig en Aedes-Actiz staan deze en nog veel meer antwoorden.

Zij hielden een steekproef onder bijna 2500 50-plussers om te bekijken waar hun interesses qua woonvormen lagen. Het blijkt dat de grootste voorkeur gaat naar serviceflats, aanleunwoningen en seniorenwoningen.

Voorkeur voor huurwoningen

De hoger opgeleide 50-plussers kennen ook de nieuwere woonvormen zoals de kangoeroewoning of het gezamenlijk bouwen van woningen. Bij de lager opgeleiden zijn deze vormen minder bekend. De belangrijkste motivatie om te verhuizen is de wens om kleiner te wonen. De grootste groep is bereid om tussen de 500 en 750 euro per maand aan huur te betalen. Er wordt ook nadrukkelijk aangegeven dat verhuizen vooral in beeld komt als er meer zorg benodigd is (voornamelijk bij de groep die nog geen concrete verhuisplannen heeft). Ook is er een grote voorkeur voor huren van woonruimte. Het kopen van een nieuwe woning op latere leeftijd komt veel minder vaak voor.

30% van de ondervraagden geeft aan nooit meer te willen verhuizen. Dit betreft voornamelijk de oudere doelgroep van boven de 75+. De bereidwilligheid van 50+ ers om te verhuizen blijkt een stuk groter.

De inmiddels traditionele zoekkanalen zoals websites en wooncorporaties blijven de voorkeur genieten. De ideale woning telt 3 kamers en heeft een woonoppervlakte van tussen de 80 tot 110 m2.

Interveste zorgwoningen

[UPDATE: onderstaande woonruimtes zijn niet langer beschikbaar]

Ook Interveste biedt 50-plussers de mogelijkeid om appartementen te verhuren die aan bovenstaande eisen voldoen. Zo zijn er zorgwoningen in Appingedam met 3 kamers, 88m2 oppervlakte voor nog geen 600 euro. Of zorgwoningen in Hoogezand, 85m2 oppervlakte voor slechts €563,-.

Het volledige overzicht van Interveste zorgwoningen

Bron: Aedez-Actiz

Zorgwoning interveste 3 Bieremastede Appingedam. Volledig afgekocht.Bieremastede Appingedam. Volledig afgekocht.