Snackbar New Kids hoort in Openluchtmuseum

Tenminste, dat vindt de Erfgoedvereniging Heemschut. Niet omdat het zo’n mooi gebouw is, maar om dat het wel degelijk cultuurhistorische waarde heeft. Voor een grote groep (Brabantse) jongeren staat de frietkot symbool voor hun generatie, zo stellen ze. Toen ze opgroeiden maakten ze eerst kennis met de korte filmpjes die op Comedy Central te zien waren. Later kwam daar de landelijke bekendheid bij toen de speelfilms op het witte doek verschenen.

Daarom moeten de drie aan elkaar gekoppelde keten verhuizen naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Ze kunnen daar behouden blijven maar nog steeds hun functie als snackbar blijven houden. Of het wordt een infopunt waar meer verteld kan worden over de geschiedenis van snacks en friet in Nederland. Anyway, genoeg redenen, zo vinden de leden van de Amsterdamse Erfgoedvereniging Heemschut om de gebouwtjes niet zo maar af te breken.

UPDATE: zojuist komt binnen dat het Openluchtmuseum heeft aangegeven dat ‘t Pleintje niet in het Openluchtmuseum komt. Het voldoet niet aan de eisen. Een van die eisen is dat het een impact op de totale Nederlandse geschiedenis moet hebben gehad, dat is bij ‘t Pleintje niet het geval. Christian Pfeiffer, beleidsmedewerker bij Erfgoedvereniging Heemschut geeft echter niet op. Hij gaat alsnog proberen een oplossing te vinden voor ‘t Pleintje.

New Kids

New Kids, tijdens de eerste twee seizoenen New Kids on the Block genoemd (naar de boyband met die naam uit begin jaren 90), is een Nederlandse televisieserie, voor het eerst uitgezonden op Flabber en later te zien geweest bij 101 TV en Comedy Central. De serie is geschreven door Steffen Haars en Flip van der Kuil. In de serie staat een groep ‘foute’ hangjongeren uit het Noord-Brabantse dorp Maaskantje centraal. Later werd de televisieserie opgevolgd door twee speelfilms: New Kids Turbo en New Kids Nitro. Meerder liedjes uit New Kids werden ook een hit. Zoals Broodje Bakpao en het carnavalsnummer: Groeten uit Brabant.

new-kids-maaskantje

Erfgoedvereniging Heemschut

Erfgoedvereniging Heemschut is de grootste en één van de oudste particuliere verenigingen voor bescherming van cultuurmonumenten. Sinds 1911 zetten actieve burgers zich in voor de waardering en het behoud van waardevolle monumenten en cultuurlandschappen in Nederland. En nu zetten ze dus in voor ‘t Pleintje uit Maaskantje.

Interveste  New kids bestellen friettent Maaskantje
Facebook antwoorden