Snel een woning in Amsterdam vinden? Tips waar je iets aan hebt.

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Hoofdstad Amsterdam is een stad die zich erg geliefd heeft gemaakt, bij velen van de Nederlandse inwoners. En zoals bekend, is er op de woningmarkt meer vraag dan aanbod en dit geldt natuurlijk ook voor Amsterdam. Juist voor Amsterdam. In dit artikel hebben we voor je onderzocht hoe je snel aan een woonruimte komt in deze prachtige stad.

Antikraak wonen in Amsterdam

Geen hoop meer in de lange wachtrijen bij de woningbouw? Dat begrijpen we. Antikraak wonen is een fijne manier van wonen en wordt meestal toegepast in oudere sociale huurwoningen of grote panden, ter beveiliging wanneer de locatie gesloopt, verkocht of gerenoveerd gaat worden. De grootste voordelen van antikraak wonen zijn de minimale kosten die je voor je woonruimte neerlegt én dat er niet gekeken wordt naar inschrijfduur. Ben jij geschikte kandidaat en voldoe je aan de eisen? Dan kun je worden uitgenodigd voor een bezichtiging. Benieuwd waar Interveste kan voorzien in woonruimte? Bekijk hier het actuele woningaanbod van Interveste.

Schakel een verhuurmakelaar in

Er zijn genoeg websites die woningaanbod in Amsterdam tonen, één daarvan is Mansion.nl. Naast websites die verhuuraanbod tonen in Amsterdam, kun je ook de hulp inschakelen van een professionele verhuurmakelaar. Een verhuurmakelaar zoekt actief mee naar een passende woning op basis van jouw wensen. Wegens het vaak grote netwerk van verhuurmakelaars, zijn zij erg snel op de hoogte van de vrij te komen woningen. Houdt er wel rekening mee dat een verhuurmakelaar vaak commissie vraagt.

Sociale huurwoningen via de woningbouw

De meest voorkomende, maar ook meest langdurige weg naar een huurwoning. De woningbouw werkt op volgorde van inschrijfduur. De woningzoekende die aan alle gestelde eisen voldoet én het langst ingeschreven staat voor een sociale huurwoning, komt als eerste in aanmerking voor de woning.

Vrije sector woningen in Amsterdam

Wonen in de vrije sector is over het algemeen een duurdere optie dan het wonen in een sociale huurwoning of antikraakwoning. Vrije sector huren start met een prijs van € 763,47. Vanzelfsprekend liggen de prijzen in Amsterdam een stukje hoger. Het voordeel van vrije sector huur is dat je vaak te maken hebt met andere selectieprocedures dan bij een woningbouw en je over het algemeen sneller in aanmerking komt voor een woonruimte. (Indien je aan de voorwaarden voldoet!)

Kamers / studio’s

Ben je een één- of tweepersoons huishouden, kun je nog overwegen om je wensen iets bij te stellen en in plek van een appartement ook te kijken naar een studio of kamer. Het is waarschijnlijk net iets kleiner dan gewenst, maar er komt wél gelijk meer aanbod beschikbaar, ook in Amsterdam. Een huurder van kamerbewoning heeft recht op minimaal 18mwoonoppervlakte. Dat is iets dat je minimaal kunt verwachten.

Woningruil

Ook Woningruil is een optie die je kunt overwegen wanneer je niet in aanmerking komt voor een woning via de woningbouw of via de vrije sector. Bij woningruil verhuizen twee of meer hoofdhuurders naar elkaars woning. Woningruil is een oplossing wanneer je jouw huidige (huur)woning niet wil afstaan voor je een nieuwe gevonden hebt en komt zowel in de verkoop als verhuursector voor. Uiteraard zijn er vanuit de overheid regels gesteld aan het wisselen van een woning.

Social Media

En natuurlijk, het krachtigste middel van alles: social media. Vele woningzoekenden beroepen zich op de kracht van social media om aan woonruimte te komen. Via de platformen sta je in contact met je familie-en vriendenkring en ook zij kunnen jouw oproep weer delen onder hun netwerk waardoor er weer opties en mogelijkheden ontstaan. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen… Een goed netwerk is het halve begin.

Wensen

Natuurlijk snappen we dat je graag in een grote twee-onder-een-kapper wil wonen waar je een heerlijke tuin hebt, met veel privacy. Het zou helemaal ideaal zijn als je hier ook nog een klein prijskaartje voor hoeft te betalen. Helaas is dit niet realistisch en zal je soms ook compromissen in moeten sluiten. Misschien toch maar genoegen nemen met een klein appartement, met een balkon in plaats van tuin… of woonruimte in een naastgelegen dorpje zoeken in plaats van het Amsterdamse centrum.

Amsterdam blijft een lastige opgave

Hoe je het ook went of keert, op dit moment is de woningmarkt een lastige opgave voor velen van ons. Soms is het ook gewoon geluk hebben. Als je nou alle bovenstaande opties geprobeerd of overwogen hebt, heb je in ieder geval je best gedaan! Voor je het weet, zit ook jij in je ideale droomruimte… in Amsterdam!

Amsterdam