Starters krijgen korting op koopwoning

Vanaf nu wordt het voor starters een stukje makkelijker om een huis te kopen op deze oververhitte woningmarkt. Starter krijgen namelijk een koperskorting van maximaal 75.000 euro met KoopStart. 

Hoe dit precies werkt? Wanneer starters met een gezamenlijk inkomen tussen de € 40.000 tot € 65.000 een nieuwsbouwwoning kopen via KoopStart kunnen ze van deze korting gebruik maken. Hiermee wordt een groot deel van de woningmarkt bereikt, die nu telkens achter het net vissen.  

Het plan

Stichting OpMaat heeft recentelijk een plan gelanceerd voor ruim 1550 woningen die met behulp van een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen moet worden gebouwd.  

Wel is het zo dat je de genoten korting – tot maximaal 75.000 moet terugbetalen zodra je de woning verkoopt. Inclusief een deel van de overwaarde die je behaalt. Helemaal gratis geld is het dus niet. Dat stukje extra overwaarde wat je betaald wordt weer terug in de pot gedaan zodat het mogelijk blijft om weer nieuwe kopers te kunnen ondersteunen met de starterskorting.  

Hoe werkt de kortingsregeling voor KoopStart? 

Starters en gezinnen met een verzamelinkomen tussen de € 40.000 en € 65.000 kunnen dus gebruik maken van deze korting op de koopprijs van een nieuwbouwwoning, tot maximaal € 75.000. Het bedrag dat je als korting krijgt moet je wél terugbetalen wanneer je de woning verkoopt. Inclusief een deel van de extra overwaarde die je behaalt. Dit geld gaat terug in het fonds en wordt gebruikt om weer nieuwe kortingen voor nieuwe kopers te kunnen geven. 

Waardedaling

Bij een waardedaling van de woning moet de ontvangen korting op een woning ook evenredig worden terugbetaald. De woningen die gekocht worden via KoopStart vallen onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit betekent dat de waarde van zo’n woning in veel gevallen gedekt wordt door de garantie van NHG. 

NHG Hypotheek voor woning met KoopStart 

Koopwoningen die gekocht worden met KoopStart, vallen allemaal onder de NHG grens. Hierdoor kun je tegen een lagere hypotheekrente een nieuwe hypotheek afsluiten. Je koopt dus voor een lager bedrag en een lagere rente.  

Bron | Telegraaf