Starters op de woningmarkt vallen tussen wal en schip

koophuizen

Starters op de woningmarkt die het zich nu niet kunnen veroorloven een huis te kopen, slagen door aangescherpte eisen op de hypotheekmarkt waarschijnlijk nooit meer. Daarvoor waarschuwt Wim Flikweert, manager hypotheken bij ING. ‘Een koopwoning wordt steeds meer iets voor de happy few. Dit geldt vooral voor de grote steden.’

Een huis kopen lijkt momenteel vaak veel gunstiger dan een huis huren. Er is een tekort aan goedkope huurwoningen in de vrije sector en de lage rentestand maakt het simpelweg een stuk interessanter om te kopen. Maar voor starters is het kopen juist helemaal niet gemakkelijk momenteel.

Aangescherpte hypotheekregels

Door de aangescherpte hypotheekregels dien je als starter over een flinke bak eigen geld te bezitten. Je mag momenteel niet meer lenen dan het huis op papier waard is. Dus wil je een nieuwe keuken of badkamer? Dan zul je zelf je portemonnee moeten trekken. De verplichte eigen bijdrage bij de koop van een huis voor de kosten van notaris, hypotheekadviezen, overdrachtsbelasting dienen zelf bekostigd te worden. Hoewel de rente dus laag staat en koop zeer aantrekkelijk lijkt, is het voor veel starters onbegonnen werk om voor al die kosten op te draaien tenzij bijvoorbeeld de (schoon)ouders bijspringen. Maar liefst een derde van de ouders steunen momenteel financieel hun startende zoon of dochter (bron: ING).

Onrendabel om te huren

Laaggeschoolden verdienen momenteel vaak te weinig om een hypotheek aan te vragen voor een woning met een gemiddelde koopprijs van 250.000 euro.
De hoger opgeleiden verdienen te veel om voor sociale huurwoningen in aanmerking te komen en komen dus in de vrije sector terecht. Maar de huurprijzen in de vrije sector zijn vaak dusdanig hoog, dat het volstrekt onrendabel lijkt om te huren. Toch kunnen ze vaak niet anders omdat ze niet de mogelijkheid hebben veel te sparen en dus over te gaan op koop. 20% van de ondervraagden uit het ING onderzoek geeft aan maximaal 2500 euro per jaar te kunnen sparen. Dat is wat er minimaal nodig is bij veel woningen om de eigen bijdrages te kunnen bekostigen.

Proberen te sparen

Hoewel 60% een koopwoning een zeer goede belegging vindt, vindt slechts een op de drie starters daadwerkelijk een geschikte koopwoning. De rest blijft huren tot er een betere kans komt op de markt en probeert dus te sparen. Maar volgens Wim Flikweert worden die kansen dus juist kleiner. De enige manier om echt te sparen is momenteel zeer goedkoop te huren, bijvoorbeeld via een leegstandbeheerder als Interveste.

Wonen voor €300 per maand

Interveste biedt woningen aan vanaf minder dan €100,- per maand. Dat zijn tijdelijke woningen, maar het geeft je wel zeer snel de mogelijk om geld te sparen. Ook zijn er soms studentenwoningen waar je goedkoop op kamers kunt zodat je al tijdens je studententijd geld kunt besparen. Een voorbeeld hiervan is het studentenhuis in Helmond. Het pand is een voormalig hotel en beschikt dus over een grote professionele keuken. In de lobby staan een pooltafel en tafeltennistafel. Tevens is er in het hele pand gratis Internet en TV en ook heb je geen kosten meer voor gas, water en elektra: alles is inclusief voor slechts €300 per maand!

Bron: ING/Telegraaf/Interveste