Startup Café: Ynsyde

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Interveste beheert door heel Nederland naast woonruimtes winkel- en werkruimtes. De tijdelijke ondernemers die gebruik maken van deze ruimtes geven we graag een extra platform om hun werkzaamheden onder de aandacht te brengen. Lees hier het verhaal van:

Ynsyde

Coaching, training en ontwikkeling

Ik, Anne-Marie Harks, heb een eigen bedrijf; Ynsyde genaamd. Ik werk op het gebied van coaching, training en ontwikkeling. Met mijn klanten werk ik veel, maar niet alleen maar, met zogeheten ‘opstellingen’ of ‘systemisch werken’.

Met een opstelling maak je in de ruimte zichtbaar wat er speelt bij een door jou gekozen vraag of thema. Opstellingen kun je zeker inzetten voor vragen die zich vaker, dus in een herhalend patroon voordoen. Of als er al van alles geprobeerd is om zaken te veranderen, maar toch lijkt het maar niet te lukken, dan zou het werken met een opstelling uitkomst kunnen bieden. Maar ik gebruik ook wel andere methoden, of creatieve werkvormen, net wat uitkomt.

Wij leven allemaal in systemen

Je gaat namelijk inzichtelijk maken wat de onderliggende dynamieken jouw thema beïnvloeden. Wij leven allemaal in systemen, zoals je werk, de sportclub of je familie. Of je lichaam bijvoorbeeld, dat is ook een samenhangend systeem. En binnen zo’n systeem gelden bepaalde wetmatigheden. Als er verstoringen komen in die wetmatigheden, kunnen er problemen ontstaan. Dan kun je zelf vaak tegen dezelfde dingen aanlopen in je leven (zoals we allemaal vaak doen), zoals altijd op de verkeerde partner vallen, of nooit geld hebben. Of gewoon ‘niet lekker’ in je vel zitten, zonder te weten waarom. Of binnen je organisatie lopen producten niet, of op 1 functie is het een komen en gaan van mensen.

Werken met opstellingen

Zodra je inzichten hebt in wat er gebeurt in de onderliggende dynamieken en je er bewuster van wordt, dan zie je dat ogenschijnlijk lastige of ongrijpbare patronen anders kunnen worden.
Er bestaan verschillende soorten opstellingen waar ik mee werk. Zo werk ik 1-op-1 met mensen, of aan de hand van een thema in een groep. En daarnaast werk ik ook met organisatie-opstellingen, wat je bijvoorbeeld in kunt zetten als er gedoe is in een team, of als er een onverklaarbaar hoog ziekteverzuim is.
Met ‘opstellingen’ maak je de zaken die spelen letterlijk zichtbaar in de ruimte. Dit lijkt misschien heel zweverig voor wie het niet kent, maar als je het meemaakt zul je zien dat het heel concreet is en je meteen handvatten krijgt.

Wat zit er nou achter?

Ik vind het een hele mooie methode, en ben er ongeveer 10 jaar geleden mee in aanraking gekomen omdat ik zelf met bepaalde vraagstukken in mijn leven zat en tegen mezelf aanliep. Want ook ik heb van die terugkerende patronen in m’n leven. Van achtergrond ben ik HR-adviseur, en wellicht vanuit die kant dat ik me altijd geïnteresseerd heb in zowel organisaties als mensen. Altijd al ben ik geïnteresseerd geweest in ‘wat zit er nou achter’ als zich een probleem voordeed. En met opstellingen of systemisch werken zoals het ook heet, heb je de tools in handen om er iets mee te doen.
En een aantal jaar geleden ben ik zelf opleidingen hierin gaan volgen, omdat ik het zo fantastisch vind werken. Het heeft me veel gebracht, en ik zie het ook iedere keer weer wat het teweeg brengt.
Dat vind ik mooi. Je gaat terug naar de kern, waar het om draait uiteindelijk. Vandaar ook mijn bedrijfsnaam: Ynsyde. Dat is afgeleid van het engels woord ‘Inside’, wat zoveel betekent als ‘terug naar de kern’ en daar houd ik van. Van nature vraag ik me altijd af ‘waar gaat het nu wèrkelijk om’.

Dus ik heb het HR vakgebied met deze methode gecombineerd, en deed dat soms thuis, of in een ruimte op locatie. Maar dan was het altijd vogelen of het wel kon, en je moet vaak lang van te voren al iets vastleggen. Dat is weinig flexibel voor mij. En daarnaast werk ik in een opstelling met energie. Dat is niets engs, maar het is wel fijn als ik mijn sfeer neer kan zetten in de ruimte. Dat werkt makkelijker voor mij.

Beschikbare ruimte in Vught

En toen zag ik ineens een mail voorbij komen van Interveste voor een beschikbare ruimte in Vught. Vaak gaan die mailtjes wat voorbij, maar ik dacht, daar moet ik naar toe. Dus ik heb een rondleiding gehad met Mandy van Interveste, zij heeft me alles uitgelegd en later heb ik bij haar alles in orde gemaakt.

En nu heb ik een ruimte!

En nu heb ik een ruimte, een voormalig klaslokaal van een lagere school, op 5 minuten van m’n huis! Het is een erg ruime en lichte ruimte, met mooie grote ramen. Ook van buiten is het een sfeervol gebouw. Met het schoonmaken en opruimen kwam ik nog spiekbriefjes tegen achter de verwarming!
Toen ik de ruimte kreeg stond Donald Duck op de muren geschilderd, en was alles geel met blauw. Ik heb met een schuurmachine de tekening vervaagd, en de muren fris wit geschilderd. Dat past meer bij mij en de ruimte zoals ik die voor ogen heb. Ik heb er een mooie grote houten tafel ingezet en persoonlijke tekeningen van me. Je herkent het niet meer terug, het is erg mooi geworden!
Fris, warm en strak.

Maria-beeld

Van oorsprong is het een katholieke school. En dat is leuk om te zien, in bijna ieder lokaal is zo’n oud nisje uitgehold, waar vroeger waarschijnlijk een Maria-beeld in stond. Dus het lijkt me ook leuk om een m

ooi groot Maria beeld neer te zetten in mijn nisje, maar daar moet je net tegenaan lopen op een rommelmarkt of zo. Nu heb ik de Boeddha uit mn tuin gepakt. Die kan even gemist worden; het is toch winter.

De groep is een leuke combi

Iedereen in het gebouw heeft zijn eigen ruimte net een beetje ingericht, het is nog nieuw. Heel verrassend hoe verschillend iedereen dat doet. De algemene ruimtes moeten zich nog wat ontwikkelen. Er wonen 4 bewoners, allen jonge mannen en er zijn 4 ondernemers, allemaal vrouwen die zich bezighouden met coaching, training en creativiteit. De groep is een leuke combi.

Het contact onderling is erg leuk en gemoedelijk. Er is een groepsapp en we helpen elkaar als dat nodig is. Laatst was ik jarig en dan neem ik in het gebouw ook even taart voor iedereen mee.

Flexibeler workshops, trainingen en individuele trajecten

Dus nu ik een eigen ruimte heb, ben ik veel flexibeler in het afspreken met klanten en het geven van workshops, trainingen en individuele trajecten. Dat is erg fijn. Dus als iemand behoefte heeft aan een opstelling of een traject dan kan diegene meer informatie vinden op mijn website.