Steeds vaker woningen in kantoorpanden

Het is een doorn in het oog van veel gemeentes: leegstaande kantoorpanden die een verpauperde indruk achterlaten. Geen beste indruk als je je dorp of stad op de kaart wilt zetten. Toch is er een kentering gaande volgens NOS op 3: Steeds meer kantoorpanden worden getransformeerd tot woning.

Zo blijkt uit hun onderzoek dat ze vanmorgen op hun website plaatsten. Het blijkt dat vooral faillissementen en de mogelijkheid tot flexwerken leiden tot minder behoefte aan vierkante meters kantoorruimte. Door de groei van flexwerkplekken kunnen veel bedrijven verhuizen naar kleinere panden die een stuk goedkoper zijn. De grote gebouwen komen op deze manier leeg te staan en er staan nu eenmaal geen rijen gegadigden op om in die verouderde panden hun bedrijf te vestigen.

Meer transformatie door versoepelde wetgeving

Maar er gloeit hoop. In 2012 is de wetgeving omtrent het verbouwen van kantoorruimtes versoepeld. Vooral in de Randstad worden er nu geregeld projecten gerealiseerd. Hoewel er geen landelijke resultaten bekend zijn houden gemeentes het afzonderlijk wel bij welke panden er verbouwd worden. Het Expertteam (kantoor)Transformatie van de overheid heeft een kaart online geplaatst waarop de transformaties van panden zichtbaar worden. Een van de voorbeelden is het kantorenpand De Kaap in Utrecht Overvecht. Na een grondige renovatie werd dit kantorencomplex omgebouwd tot 50 starterswoningen.

Transformatie-De-Kaap-Utrecht-Overvecht

Ook is een van onze eigen partners De Goede Woning onlangs gestart met de transformatie van een kantoorgebouw in Zoetermeer hetgeen straks 67 jongerenwoningen moet gaan opleveren.

Contacten met de juiste partijen

Toch blijft er nog veel kantoorruimte leegstaan. Ruimtes op bedrijventerreinen zullen niet snel verbouwd gaan worden aangezien er weinig animo voor is om hier te gaan wonen, en dus zullen investeerders hier minder geneigd zijn in de buidel te tasten. Woningcorporaties hebben geen geld om tot transformatie over te gaan. Er zijn wel genoeg beleggers en investeerders die maar die komen niet in contact met de gemeentes.

Het laatste argument is natuurlijk voor bedrijven als Interveste een prachtige kans, want zij hebben wel de juiste contacten. Het zou mooi zijn als de juiste partijen vaker aan elkaar  gekoppeld kunnen worden. Het levert meer woonruimtes op en de leegstand van kantoorpanden wordt zo tegengegaan.

Bron: NOS