Stichting ‘Netjes Gekleed’ heeft eindelijk ruimte

Stichting Netjes Gekleed

De Voedselbank is een welbekend fenomeen. Helaas nog steeds erg noodzakelijk in Nederland. Maar wist je dat er ook ‘kledingbanken’ zijn? Stichting Netjes Gekleed is zo’n kledingbank. En deze stichting vond onlangs onderdak in een van de panden van Interveste.

Stichting Netjes Gekleed helpt zoals je misschien al begrijpt mensen niet aan voedsel, maar aan kleding. Dat klinkt in een land als Nederland merkwaardig, maar er zijn vele duizenden mensen die geen geld hebben om zelf kleding aan te schaffen. Colinda en René zijn de initiatiefnemers van de stichting. Ze kwamen ooit op het idee toen ze ooit op een landgoed in het buitenland vele producten moesten ophalen vanwege hun werk. Heel veel broeken, jassen en tassen, want het landgoed moest leeg. Zonde om dat allemaal weg te gooien, zo vonden ze. Er zaten immers nog zo veel goede bruikbare spullen tussen.

Schroom

De mensen die naar Stichting Netjes Gekleed komen doen dat meestal helemaal niet graag. Ze zitten in de bijstand of de schuldsanering. Of ze waren ooit ondernemer maar hebben het helaas niet gered. Deze mensen zouden liever willen werken voor hun geld maar kunnen dat gewoonweg niet. Ze worden dan bijvoorbeeld door de gemeente doorverwezen naar de stichting waar ze dan een kledingpakket mogen uitzoeken. En dat mag geheel kosteloos. Een geweldig initiatief dus!

Zelfgebakken taart

We hebben laatst een tiener die hoogzwanger was geholpen aan positiekleding en later aan babykleding. Deze jongedame was zo blij dat ze een zelfgebakken taart kwam brengen. Dat zijn voorbeelden waar we blij van worden. En goed om te kunnen helpen.

Kosteloos, maar wie betaalt dat dan?

“We krijgen steun van sponsoren, die ons kleding en stoffen doneren. Scholen die mee kleding inzamelen en we hebben samenwerking met de afdeling van de GGZE de Boei in Valkenswaard. Deze maken de kinderkleding. Gezamenlijk met onze vrijwilligers. En uiteraard de gemeente Valkenswaard en de gemeente Heeze-Leende.”

Stichting Netjes Gekleed Valkenswaard
Het pand aan De Rijt in Valkenswaard

Werkruimte of loods gezocht

Colinda en René opereerden eerst vanuit hun schuurtje in de achtertuin. Maar die barstte uit zijn voegen en dus waren ze al een tijdje op zoek naar een betaalbare werkruimte. Een ruimte huren bleek duur en was niet zomaar gevonden. Ze waren in december nog uitgebreid in het nieuws bij onder andere Omroep Brabant met hun zoektocht. Het leek niets op te leveren.

Werkruimte bij Interveste

Tot ze na een zoektocht op Internet op de site van Interveste belandden en zagen dat er tijdelijk beheerders werden gezocht voor een leegstaand wijkgebouw in Valkenswaard. En daar was ruimte genoeg! In dit bekende gebouw aan de Rijt kunnen ze hele gezinnen ontvangen en kleding uitzoeken. Het gebouw is makkelijk bereikbaar dus heel de gemeente Valkenswaard kan er makkelijk komen. “Mensen die kleding inleveren kunnen direct zien wat er met de kleding gebeurt”, zo vertellen de oprichters.

Stichting Netjes Gekleed
Honderden kledingstukken – Het schuurtje barstte al snel uit z’n voegen

Kleding inleveren

Nu de stichting meer ruimte heeft kunnen ze ook weer meer kleding aannemen en verspreiden. Het inleveren kan op meerdere punten. In Dommelen, Gastel en Heeze zijn inzamelpunten en nu dus ook in Valkenswaard. Inleveren kan op afspraak door te mailen of te bellen naar de stichting. Stichting Netjes Gekleed is naast kleding voor dames en heren ook zeker op zoek naar kinderkleding. De vraag daarnaar is erg groot. Ook kun je schoenen, tassen, bedlinnen en accessoires zoals kettingen en riemen inleveren. Je maakt er iemand anders heel erg gelukkig mee.

Contact met Stichting Netjes Gekleed

Heb je ook nog kleding en wil je hier graag van af? Neem dan contact op met Stichting Netjes Gekleed. Op hun website staan de telefoonnummers en e-mailadressen om een afspraak te maken. Website stichting Netjes Gekleed

Onderstaand bericht van Omroep Brabant is van december 2017 toen er nog naarstig gezocht werd naar nieuwe ruimte.

Facebook antwoorden