Te koop: stadhuis, molen en nog meer. Bergen op Zoom in de uitverkoop.

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Bergen op Zoom heeft een schuld. Een zeer grote schuld. Zo groot, dat de stad nagenoeg failliet is, zo schrijft Omroep Brabant deze week. Er is een miljoenenschuld ontstaan en die moet worden weggewerkt.

En dus zal er worden bezuinigd en verkocht. Want een schuld van bijna 300 miljoen euro is niet zo maar weggewerkt. Daar moet je wel wat voor doen. En daarom gaan de gemeentelijke belastingen met 25% omhoog. En er worden meerdere monumenten te koop gezet. Monumenten waarvan je het niet direct zou verwachten.

Al jaren verlies

Het schuldprobleem lijkt al jaren geleden te zijn begonnen met de aankoop van een stuk grond. Die grond, bestemd voor een nieuwbouwwijk, werd met maar liefst 30 miljoen euro verlies verkocht. Niet een heel beste investering dus.

En nu moeten andere posten het ontgelden, zoals het opheffen van de VVV. Ook gaat er veel minder subsidie naar musea en cultuur. Toeristen moeten 25% meer gaan betalen in de stad. Al met al wordt het dus niet echt aantrekkelijker om van buitenaf op bezoek te komen. Tenzij je overgaat tot aanschaf van enkele prachtige gebouwen.

Stadhuis op de Grote Markt

M.Minderhoud, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Wat te denken van het Stadhuis op de Grote Markt. Het pand bestaat eigenlijk uit drie naast elkaar liggende panden. Het belangrijkste deel is al 600 jaar oud en gebouwd tussen 1398 en 1403. In 1600 worden het dak en de gevel van twee buurpanden gekoppeld, waardoor het een geheel wordt. Wat het stadhuis moet kosten weten we nog niet, maar tot die tijd willen we het ook wel antikraak beheren hoor. Geen probleem!

Molen De Twee Vrienden

Ineens vernam hij het. Molenaar Ab de Laater is al jaren vrijwillig molenaar. Met liefde heeft hij molen De Twee Vrienden verzorgd en beheerd. De wieken draaiden vanwege zijn kennis en kunde. En ineens wordt de molen te koop gezet, want de gemeente is de eigenaar en heeft geld nodig. En eerlijk is eerlijk: onderhoud van een molen is zeer kostbaar.

We hopen dat er een goede koper is die de molen kan laten draaien. Wie weet met Ab er bij. Want zo’n prachtig object dient gekoesterd te worden.

Nog meer Bergse panden in de verkoop

Verder gaan ook het voormalige onderkomen van het Facilitair Bedrijf aan de Blokstallen in de verkoop. Daar hebben verenigingen hun opslag- of repetitieruimte. Voor hen breekt een onzekere tijd aan. Ook de Hof van Ram in Halsteren gaat in de verkoop. Deze oude boerderij is wederom een grote kostenpost voor de gemeente. Wij hebben goeie ervaringen met antikraakboerderijen, dus laat maar komen tot die tijd.

Minigolfbaan ter illustratie – WernerHerdecke, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ook in de verkoop: een synagoge, een minigolfbaan, het parkkeetje aan de Zuidzijde Zoom, het kleine spuihuisje aan het Wagenpleintje en het sterfhuisje aan de Dorpsstraat in Halsteren.

We zijn eerlijk: we weten niet wat voor panden dit allemaal zijn, maar de gemeente verwacht vele duizenden euro’s alleen al uit te sparen op het onderhoud. Wij hopen maar dat de panden niet te lang leeg blijven staan en dat er goede kopers voor worden gevonden. Leegstand daar zit immers niemand op te wachten. En anders houden we ons van harte aanbevolen om het tijdelijke beheer op ons te nemen!