The Steel House door Robert Bruno

Is het een vliegtuig? Is het een ruimtevaartuig? Nee. Het is supergrover een stalen huis bedacht door beeldhouwer Robert Bruno in Texas.

Als je aan Texas denkt, denk je aan groot. En zo dacht Robert Bruno toen hij in de jaren 70 begon aan zijn droomproject. Een sculptuur van metaal waar je in kon wonen. Het enorme beeld zou poten hebben om op te staan. De ambtenaren die tekenden voor de goedkeuring van de bouw, hebben nooit geweten dat het bouwen van dit enorme bouwwerk meer dan drie decennia zou duren. Het feit dat het ontworpen was door een beeldhouwer en niet door een architect maakt in Texas niet uit: iedereen mag daar een huis ontwerpen. Overigens hebben ze daar in Lubbock, Texas wel van geleerd en tegenwoordig stellen ze toch maar enkele eisen aan de bouw van een woning.

Het stalen huis staat leeg

Het 150 ton zware gebouw staat op een aantal grote holle poten en kijkt uit over een niet al te diep ravijn aan de rand van een meer. En hoewel het Steel House wordt genoemd, wordt het niet als huis gebruikt. Sterker nog: het staat sinds 2008 leeg.
Het levenswerk van Robert Bruno, waarvan hij nooit het uiteindelijke resultaat heeft kunnen zien. Hij overleed nog voor het gebouw daadwerkelijk af zou zijn aan kanker. Maar het was ook nooit het doel om er echt in te gaan wonen. Robert Bruno wilde iets creëren wat zijn hele leven en ver na zijn dood nog beschikbaar en zichtbaar zou zijn voor de samenleving.

Kunstig is het zeker. En het uitzicht is ook best mooi zo vlak boven een klein ravijn aan de rand van een meer zoals je kunt zien in onderstaand filmpje.

Facebook antwoorden