Tot 30 jaar wachttijd op sociale huurwoning

RTL Nieuws - gemiddeld 9 jaar wachttijd

De komende jaren zijn er tienduizenden sociale huurwoningen nodig. Gemiddeld staan mensen 9 jaar op de wachtlijst. Maar er zijn uitschieters van 30 jaar bij!

Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Woningen bijbouwen is de enige oplossing, zo stellen zij na gesprekken met deskundigen. Ook de regering heeft dit afgesproken, zo zegt Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Corporaties zouden 31.000 sociale huurwoningen per jaar moeten bouwen. Maar woningcorporaties hebben hier blijkbaar helemaal geen geld voor. Ze komen meestal niet verder dan 15.000 woningen.

Op die manier ontstaat er dus een grote woningnood. Dat is bijvoorbeeld duidelijk in Wormer waar woningzoekenden maarliefst 29 jaar ingeschreven stonden alvorens ze een woning vonden.

Tijdelijke woningen

Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU in Delft, moet er op de korte termijn meer gedacht worden aan tijdelijke woningen, maar moeten er op de langere termijn echt meer huizen bij. Anders komen er straks nog meer mensen op straat te staan.

Bekijk dit filmpje van RTL Nieuws. Adinda woont met 4 kinderen in een huis van 58 vierkante meter. En ze wachtte maar liefst 13 jaar op dat huis!

Facebook antwoorden