Tuinieren vanaf eigen balkon!

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Zelfvoorzienend zijn in groentes: het is hip en trendy. In dit blog omschrijven we een aantal tips om jouw eigen moestuin te beginnen, zelfs wanneer je in een appartement woont!

Kweken van een moestuin
Kweken van een moestuin

Hip en trendy

Maar de eerste vraag… waarom zou je eigenlijk groentes willen kweken? Nou, wat dacht je van smaak, bewerkte groentes en de inflatie! Gezonde groentes worden steeds duurder en zijn tegenwoordig altijd bewerkt om ze langer goed te houden. Buiten het feit dat het tegenwoordig enorm hip en trendy is om zelfvoorzienend te zijn. Maar, waar begin je?

Zon, zon en nog eens zon!

Denk je aan een moestuin? Dan denk je waarschijnlijk aan een groot stuk grond in de achtertuin waar allerlei heerlijke groentes verbouwd worden. Wist je dat je deze hoeveelheid tuin niet eens nodig hebt? Je kunt zelfs 9 verschillende groentes kweken op maar één vierkante meter! Moet je nagaan… Het belangrijkste is dat je ergens rondom je woning een hoekje hebt waar de zon goed schijnt. Groentes hebben namelijk een warme, zonnige plek nodig, ze houden van genoeg water en zo nu en dan roepen ze om wat voeding. Easy toch? Je hoeft in ieder geval geen luiers te verschonen en ze huilen ook niet.

Bak of grond?

Het levert beiden net zo veel op. Of je de groenten nou in potten plaatst of in de grond van de achtertuin, het heeft allebei kans van slagen. Dit is natuurlijk een voordeel wanneer als je in een appartement woont. Daarnaast brengt het kweken van groentes in potten ook andere voordelen met zich mee. Denk aan de grond die sneller opwarmt als het zonnetje schijnt. Wanneer je groentes in een pot kweekt heb je minder snel kans op onkruid of ongedierte. Wél droogt de grond sneller uit in een pot, dus hou er rekening mee dat de groentes regelmatig water nodig hebben om de grond vruchtbaar te houden.

Kweek je de groentes juist weer in tuingrond dan heb je eerder last van onkruid of ongedierte, maar daarentegen groeit het wortelstelsel van de groente wel lekker door en blijft de grond langer vochtig.

Moestuin kweken in pot
Moestuin kweken in potten en bakken

Grondsoorten

Wist je dat het type grondsoort erg belangrijk is wanneer je van plan bent om je eigen groentes te kweken? Normale tuinaarde is namelijk niet geschikt voor het kweken van je eigen moestuin. De beste soort grond voor het kweken van groentes is potgrond. Je hebt zelfs speciale soorten potgrond, speciaal bestemd voor moestuinen. Deze grond bestaat uit een mix van verschillende grondsoorten die niet snel uitdrogen. Juist een goede bodem is erg belangrijk voor jonge groentes omdat hier de juiste voedingstoffen in zitten die ze laten groeien.

Maar wanneer is de beste tijd om te planten?

Inderdaad, dat is een goede vraag! Iedere soort groente groeit weer op een andere manier en op een ander tempo. Sla groeit bijvoorbeeld goed in de lente, terwijl tomaten juist beter groeien in de zomer. Je kunt dus het beste per groente kijken wanneer je het beste kunt beginnen met kweken.

Zaaien of kopen?

Je moet altijd ergens beginnen. Of je nu een zaadje aanschaft dat je nog volledig moet uitbloeien of dat je een kant en klare plant bij een kwekerij koopt… Het is allebei praktisch en levert allebei resultaat op. Wel zijn jonge plantjes nog kwetsbaar als je ze zelf zaait. Je moet ze buiten wel beschermen tegen ongedierte en slakken, want daarvoor vormen jonge plantjes een goede prooi.

Het kweken van sla
Het kweken van sla

Voorzaaien

Je kunt er ook voor kiezen om zaadjes ‘voor te zaaien’. Je kunt dit doen door de zaadjes binnen in een pot te zaaien en pas naar buiten te verplaatsen als ze uitgekomen zijn. Wel zijn ze dan nog iets kwetsbaarder omdat de planten gewend aan het klimaat in de woning.

Verzorging

Hoewel je jouw moestuin niet hoort roepen om voeding, stralen ze het wel uit als ze toe zijn aan verzorging. Vaak zien ze er slapjes uit en voelt de grond uitgedroogd. Je kunt ze dan ook het beste iedere paar weken voeden met plantenvoeding voor moestuinen. (Naast de bewatering die jouw moestuin dagelijks al krijgt.)

Ook is het belangrijk om rekening te houden met het seizoen waar je je in bevindt. Tijdens warme zomerdagen hebben planten dagelijks water nodig, terwijl plantjes in de winter juist vochtiger blijven en dus minder water nodig hebben.

Het innen van de winst

Wanneer de eerste groente in jouw moestuintje volgroeid is, mag je jouw momentje van trots nemen. Goed gedaan! Ga je je winst oogsten? Groentes zijn het lekkerst als ze vers zijn, dus laat ze niet te lang hangen. Hoe groter de groente wordt, hoe minder smaak eraan zit. Én uiteindelijk gaan groentes ook rotten natuurlijk. Dat zou zonde zijn!

 

volgroeide groente in moestuin
volgroeide groente in moestuin