‘UTOPIA’ zoekt 12 nieuwe bewoners!

Gesticht voor Idioten, Huize Assisië, Utopia : Allemaal benamingen voor de locatie die vlak onder Udenhout ligt. Voor Frans van As was het gewoon Utopia. En nu zoeken wij 12 nieuwe bewoners voor zijn Utopia.

Groeten uit Assisië
Groeten uit Assisië

En nee, het gaat niet over dat TV programma op SBS6. We hebben het over het landpark Assisië in het Brabantse Biezenmortel, de plek waar broeders jarenlang verstandelijk gehandicapten verzorgden. Huize Assisië is in Brabant een bekend begrip en bestaat al ruim 110 jaar. Bij het 100-jarig bestaan werd er een eeuwfeest gevierd waarbij ook een boekwerkje werd uitgegeven. Rode draad van dit boekwerk is het verhaal waar een van de oudere bewoners zijn levensverhaal als verstandelijk gehandicapte vertelt door de jaren heen.

Frans van As, bewoner van ‘Utopia’

Deze bewoner heette Frans van As, vernoemd naar de broeders Penitenten van de H. Franciscus van Assisië. Hij werd in 1904 als vondeling opgenomen in Huize Assisië. Frans vertelt hoe hij Huize Assisië heeft zien veranderen van het ‘ R.K. Gesticht voor Idioten’ tot het prachtige landpark Assisië wat het nu is. Toen hij van de gesloten omgeving mocht verhuizen naar een echt woonhuis aan de rand van het terrein ging er een wereld voor hem open. Hij noemde dit huis ‘Utopia’.

Assisië – Grote tuin in bosrijk gebied

Frans van As is inmiddels overleden. Maar wij begrijpen Frans wel. Het huis wat hij zo mooi Utopia noemde, is omgeven door een grote tuin aan alle kanten van het huis. Aan de voorkant kijk je uit over het akkerland en de achtertuin loopt over in het bosrijke terrein van Landpark Assisië.

Voortuin Utopia bij Huize Assisie - Stichting Prisma
Voortuin Utopia bij Huize Assisie

Bewoners die mee willen helpen gezocht!

Nu staat het huis tijdelijk leeg. Zonde natuurlijk, en dus helpt leegstandbeheerder Interveste opdrachtgever Prisma met het zoeken naar tijdelijke bewoners om het pand te bewaken en bewonen. Het mooie is dat er gezocht wordt naar mensen die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan de locatie.

Dus vind je het leuk om je handen uit de mouw te steken op landpark Assisië en Prisma gehandicaptenzorg te ondersteunen bekijk dan nu de woonruimten en meld je aan. Misschien word jij dan een van de nieuwe bewoners van Utopia!