Vakantiehuisje in Zeeland extreem gewild

Volgens de NVM nam vorig jaar de verkoopprijs van vakantiehuisjes in Zeeland met 12 procent toe. De gemiddelde verkooptijd in Zeeland was 237 dagen, landelijk was dat 386 dagen. Oftewel: vakantiehuisjes in Zeeland zijn extreem gewild.

Een lage rentestand, Corona, en het feit dat de vakantiehuisjes nabij het strand liggen maken deze vakantiewoningen tot aantrekkelijk investeringen voor mensen die een centje over hebben. En dat je een centje over moet hebben bewijst de verkoopprijs wel van de huizen momenteel. Een gemiddelde vakantiewoning kost al meer dan een half miljoen. Dat is meer dan de gemiddelde verkoopprijs van woningen in Amsterdam.

Vakantiewoningen duurder dan woningen Amsterdam

Woningen in Amsterdam kosten momenteel gemiddeld € 485.000,- volgens de laatste gegevens van het CBS. De gemiddelde woningprijs in Nederland is € 308.000,-. De gemiddelde prijs van een vakantiehuis in Nederland was ­in 2019 volgens het rapport van het NVM € 152.000­,-. Nogal een verschil met een half miljoen dus. Alleen vakantiewoningen op de Waddeneilanden zijn nog meer aan de prijs.

Beperkt aanbod nieuwbouw

Gert Joziasse van Makelaarskantoor Wisse Vastgoed BV in Domburg geeft daarbij nog een belangrijke reden: “Door de Kustvisie van de Provincie Zeeland is er geen of beperkt aanbod van nieuwe projecten waardoor de leefbaarheid (verdichting) wordt gewaarborgd. Echter dit geeft druk op de bestaande voorraad met als gevolg verdere stijging van de prijs.”

Hij geeft verder aan dat in het begin van de coronacrisis de verkoop stagneerde. Maar nu de grenzen weer open zijn zitten de verkopen weer in de lift. “Sinds het openstellen van de grenzen is de vraag naar (vrijstaande) recreatiewoningen met 40 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dit is ook merkbaar aan het verkeer op onze website.”, zo laat Joziasse weten aan het AD.