Van applicatie- tot Senseo testen

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Club van Vrijwilligers van Interveste is inmiddels te vinden door heel het land. Een van de nieuwe bewoners van Interveste in Sassenheim is Mirte Koopmans. Zij is via Interveste aan de slag gegaan als vrijwilligster bij het repaircafé in het dorp. We spraken Mirte over haar vrijwilligersproject.

Mirte werd door haar broer op Interveste gewezen toen ze op zoek was naar een nieuwe woning. Haar oude appartement werd verkocht en dus was een nieuwe ruimte zeer gewenst. Aangezien ze door heel het land gedetacheerd werkt tester, maakte de locatie van een nieuwe woning minder uit. Mirte komt oorspronkelijk uit Oegstgeest en dus was het eigenlijk bijzonder dat ze zo dicht bij deze plaats woonruimte vond in Sassenheim. Dat is namelijk letterlijk een dorpje verderop. Per 1 augustus woont ze op haar nieuwe adres en dat bevalt tot op heden prima.

Vrijwilliger Mirte bij JoJo

Vrijwilligers & JoJo

Bij de woonruimte werd melding gemaakt dat er gezocht werd naar een vrijwilliger in de regio. Aangezien ze verder niemand kende in Sassenheim, leek het haar een uitgelezen kans om meer mensen te leren kennen via vrijwilligerswerk. Ze werkt nu vanwege de coronapandemie al veel vanuit huis en heeft daardoor geen reistijd. De tijd die ze over heeft kan goed worden benut, zo vond ze. Interveste bracht haar in contact met Lisa van JoJo, de ontmoetingswerkplaats en Repair Café van de regio. JoJo is gehuisvest in een oude supermarkt, zodat ook die leegstand goed benut wordt.

Repair Café Teijlingen

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren: kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers. Aangezien Mirte voor haar werk tester is leek de stap logisch om haar de producten die worden geleverd aan het Repair Café en de weggeefwinkel te laten testen. Ze krijgt nu letterlijk van alles in handen om na te kijken: van muizen en toetsenborden tot Senseo-apparaten of radio’s. Niet alles is geschikt voor reparatie. Sommige spullen zijn gewoon echt te oud en daarom helaas niet langer bruikbaar. Of de kosten van een reparatie zijn gewoon te hoog. Mirte helpt de producten te onderscheiden door ze te testen. Sommige producten worden  na reparatie weggegeven via de weggeefwinkel. Zo is er dus minder afval en hebben mensen die het niet al te breed hebben er ook nog wat aan.

Sociale aspect van een ontmoetingswerkplaats

JoJo heeft een klein team van vrijwilligers waarmee ze de weggeefwinkel en het repaircafé draaiende houden. Naast de reparaties kun je ook gewoon langskomen voor een praatje of een bak koffie zodat nog meer het sociale aspect naar voren komt van de ontmoetingswerkplaats.

Een mooi initiatief dus, waar Mirte nu een prima rol kan vervullen als vrijwilliger namens Club van Vrijwilligers van Interveste.

UPDATE 12-10-2020: Terwijl we dit artikel schreven is besloten het repaircafé tijdelijk te sluiten in verband met de corona-uitbraak in de regio Teijlingen. Tot op heden is nog niet duidelijk wanneer Mirte haar werk kan hervatten.

Bwegwijzering in het Repair Café