Verhuurder legt beslag op huurtoeslag. Mag dat?

Schuldeisers kunnen in beginsel geen beslag leggen op toeslagen, die zijn bedoeld om specifieke kosten te voldoen. De zorgverzekeraar mag echter wel beslag leggen op de zorgtoeslag, en de verhuurder op de huurtoeslag. Tenminste, als tussen die verhuurder en de huurder een huurovereenkomst bestaat en het beslag betrekking heeft op een daarmee samenhangende huurschuld. Wat als de verhuurder het gehuurde inmiddels heeft verkocht?

De casus

Huurder heeft een huurovereenkomst gesloten met een woningcorporatie, die van de rechter een vonnis heeft verkregen wegens een huurschuld van huurder. De corporatie heeft vervolgens executoriaal beslag laten leggen op de aan huurder toekomende huurtoeslag. De huurwoning is intussen verkocht aan stichting S. Huurder vordert daarop in kort geding de terugbetaling van het totale bedrag dat de corporatie via het beslag op de huurtoeslag van huurder heeft kunnen innen, en ook een verbod om dat beslag voort te zetten. Het is namelijk de bedoeling van de wet, stelt huurder, dat de huurtoeslag alleen wordt gebruikt om de lopende huurtermijnen te betalen. Wanneer een huurder de huur niet betaalt, is het de verhuurder toegestaan beslag te leggen op de aan die huurder toekomende huurtoeslag – in dit geval is echter de corporatie niet langer de verhuurder, omdat de huurovereenkomst tussen partijen is geëindigd. De corporatie meent dat geen einde aan de huurovereenkomst is gekomen en het beslag terecht is gelegd. De woning is weliswaar na het ingaan van de huurovereenkomst verkocht, maar de huurovereenkomst is blijven bestaan en de rechten en verplichtingen daaruit zijn overgegaan op de nieuwe eigenaar. Huurder woont nog altijd in dezelfde woning, op basis van dezelfde huurovereenkomst.

Het oordeel van de rechter

Het is in ieder geval zo dat de verhuurder van de woning waarvoor huurtoeslag wordt verstrekt, beslag mag leggen op die huurtoeslag wegens niet-nakoming van de betalingsverplichting die huurder op grond van de huurovereenkomst voor die woning heeft. De aan huurder toegekende huurtoeslag is immers bedoeld om de huurpenningen van de woning te betalen. In dit geval heeft de corporatie beslag gelegd wegens een vordering tot nakoming van een betalingsverplichting (het betalen van huur) voor een geleverde prestatie (het beschikbaar stellen van de woning aan huurder). Anders dan huurder stelt, aldus de rechter, is de huurovereenkomst door de verkoop van de woning niet geëindigd. Zou het om een andere verhuurder gaan, een andere woning en een andere huurovereenkomst, dan zou beslag inderdaad niet mogelijk (onrechtmatig) zijn – maar dat is hier niet het geval. Huurder woont nog steeds in dezelfde huurwoning op grond van dezelfde huurovereenkomst, en het beslag strekt tot betaling van de voor die woning verschuldigde huurpenningen. De vorderingen van huurder worden daarom afgewezen en huurder wordt als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten veroordeeld. (Uitspraak Rechtbank Amsterdam van 11 december 2013, ECLI:NL:RBAMS:2013:8717)