Verschil tussen antikraak en tijdelijke huur

We schreven er al eerder over, maar het lijkt ons geen kwaad de verschillen nog eens uit te leggen. De woorden bruikleen, antikraak, tijdelijk huren en tijdelijk wonen worden regelmatig door elkaar gebruikt. Toch zijn er duidelijk verschillen.

Bruikleen/antikraak

Bruikleen is de officiële benaming voor antikraak. Je tekent hiervoor een bruikleenovereenkomst. De minimale opzegtermijn bij bruikleen is minimaal 4 weken voor bedrijven zoals Interveste die aangesloten zijn bij het Keurmerk Leegstandbeheer. Tijdelijk wonen op basis van bruikleen kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren. Interveste beheert zowel woningen als werkruimten op basis van antikraak. Je betaalt enkel kosten voor het gebruik van de woon- of werkruimte en deze zijn zeer laag. Vanaf 80 euro per maand kun je al antikraak wonen of werken.

Veelal worden projecten waarbij de woonruimte niet langer dan 6 maanden kan worden aangeboden met een bruikleenleencontract aangeboden. Het wil dus niet zeggen dat een antikraakwoning altijd minder dan 6 maanden beschikbaar is.

Tijdelijk huren

Tijdelijk huren op basis van de Leegstandwet kent een minimale huurtermijn van 6 maanden. Je tekent hierbij een tijdelijke huurovereenkomst. De Leegstandwet werd voor het eerst in 1981 aangenomen door de Koningin der Nederlanden, tegenwoordig prinses Beatrix. Een van de eerste zinnen uit deze wet omschrijft waarvoor deze wet is bedoeld:

“Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is regelen vast te stellen ter bestrijding van ongerechtvaardigde leegstand van woningen en andere gebouwen; “

De opzegtermijn bij tijdelijke verhuur is 3 maanden voor de verhuurder en 1 maand voor de huurder, ná de eerste termijn van 6 maanden. Tijdelijk huren kan variëren van 6 maanden tot maximaal 10 jaar.


Kijk hier voor het actuele aanbod antikraak en tijdelijke huurwoningen van Interveste.

Op de hoogte blijven van tijdelijk wonen of direct reageren het aanbod? Schrijf je dan nu in voor tijdelijk wonen en ontvang het aanbod per e-mail of reageer via je eigen account.